Тваринництво

Окислення білків може бути однією з причин ранньої смертності зародків птиці 

Окислення білків може бути однією з причин ранньої смертності зародків птиці 

Закордонні дослідники встановили, що за зберігання інкубаційних яєць протягом 14 діб за температури 12 °С та 50% відносної вологості майже 14% зародків гинуть на ранніх етапах ембріогенезу з ознаками запрограмованої клітинної смерті.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Вітчизняні вчені дійшли висновку, що через 2 доби діагностується 2,67% загиблих бластодермальних клітин; після 10 діб зберігання рівень смертності становить уже 8,67%. А після 10 діб зберігання цей показник різко підвищується до 19,67%. Після 21-денного зберігання він сягає 21,67%.

Отримані дані збігаються з даними щодо фізіологічних особливостей живлення зародка на різних етапах ембріогенезу. Оскільки у перший тиждень інкубації зародок живиться виключно за рахунок білка, то окислення білків може бути однією з причин ранньої ембріональної смертності.

Як повідомлялося, недостатнє прогрівання інкубаційних яєць у будь-якому випадку затримує зростання та розвиток зародків.