Тваринництво

На перероблення за три квартали надійшло на 6,8% більше молока екстраґатунку

На перероблення за три квартали надійшло на 6,8% більше молока екстраґатунку

За дев’ять місяців 2021 року на перероблення надійшло 716 тис. тонн коров’ячого молока ґатунку екстра – на 6,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Коров’яче молоко екстраґатунку постачають лише професійні господарства. І в обсязі сировини, яку вони поставили на перероблення, цей ґатунок становить 38,6% проти 34,4% за анаогічний період минулого року. У загальному обсязі молока в Україні ця частка становить 31,1% проти 26,4% за підсумками трьох кварталів 2020 року.

Надходження сировини вищого ґатунку на перероблення у січні-вересні цього року зросло на 1,4% – до 658,8 тис. тонн (28,6% у загальному обсязі проти 25,5% роком раніше). У структурі промислового молока цей ґатунок має 35,4% проти 33,3% у за дев’ять місяців минулого року. У господарств населення цей показник за рік зменшився – з 0,2% до 0,1%.

Питома вага коров’ячого молока першого ґатунку у загальному обсязі сировини, що надійшла на перероблення за три квартали цього року, зменшилася до 35,7% із 43% у січні-вересні 2020 року. На перероблення надійшло на 24,6% менше такої сировини – 823,7 тис. тонн. Частка молока першого ґатунку у професійних господарств скоротилася з 31,4% у січні-вересні 2020 року до 25,4%. У господарствах населення також спостерігалося скорочення – з 81% до 78,5%.

Присутність молока другого ґатунку на переробленні за підсумками трьох кварталів 2021 року є символічною – 4,3% (4,6% – за аналогічний період минулого року). В абсолютних цифрах це 99,2 тис. тонн, що на 15,2% менше, ніж за січень-вересень 2020 року. Хоча у господарствах населення частка молока другого ґатунку зросла з 17,3% протягом трьох кварталів минулого року до 19,7% цього року. У промислових виробників молока – скоротилася з 0,7% до 0,6%.

Частка молока, що надійшло на перероблення охолодженим до 10 ℃, у загальному обсязі склала 68,9% (-0,2%). При цьому у підприємств за дев’ять місяців 2021 року такої сировини теж поменшало до 77,7% проти 78,6% роком раніше. У господарств населення ж навпаки – зросло до 60,4% проти 58,3%.

Як повідомлялося, виробництво молока у промисловому сегменті стабільне.