М'ясо свиней американської генетики соковитіше, ніж європейської
Свинокомплекс агрохолдингу KSG Agro планує завершити перехід з європейської на канадську генетику десь за 1,5 року.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів головний технолог свинокомплексу KSG Agro Віктор Нечмілов.
Заміна поголів’я триває з 2021 року, адже це – дуже дорогий процес, зазначив він.
«Багатоплідність свиноматок канадської генетики нас задовольнила: 15 новонароджених поросят. Прирости виявилися трохи більшими, ніж ми мали: 515 г проти 476 г. А от м’ясокомбінат був просто в захваті: після обвалювання там отримали більший вихід м’яса, – розповів Віктор Нечмілов. – Зауважу, що для технолога свиноферми лакмусовим папірцем є технолог м’ясокомбінату».
За його словами європейська генетика має більш пісне м’ясо, яке гірше утримує вологу. На полицях магазинів така свинина швидко втрачає товарний вигляд.
«Американська ж генетика – і канадська, і штатівська – соковитіша, бо в неї більше міжм’язового жиру і, відповідно, краще утримує вологу. На мою думку, все ж таки український споживач прихильніший до жирнуватої свинини: щоб шашлик був соковитий», – зауважив Віктор Нечмілов.
В Україні промислова технологія не налаштована на вирощування свиней вагою до 170 кг, додав він. До такої маси відгодовують селяни вдома.
«М’язи у свиней швидше ростуть до 110-115 кг, а потім туша починає наповнюватися жиром. У промислових умовах це – плюс додаткових 10 тижнів вирощування, – пояснив головний технолог. – Але ринок потребує і такої свинини. Так, ми маємо контракт із мережею «Сільпо» на певну кількість такого, жирнішого й дорожчого м’яса – у нас є можливість вирощувати тварин і такої ваги».