Тваринництво

Дві птахофабрики МХП маркуватимуть свою продукцією «Без антибіотиків», – результати аудиту

Асоціація «Союз птахівників України» завершила аудит на ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ТОВ «Вінницька птахофабрика», які входять до агрохолдингу МХП, щодо підтвердження вирощування птиці без застосування антибіотиків.

Про це повідомили в асоціації.

За висновками аудиту, Миронівська та Вінницька птахофабрики відповідають задекларованим Добровільним вимогам до птахогосподарств із вирощування птиці та забійного (переробного) підприємства з технологією отримання продукції птахівництва без застосування антимікробних засобів та їх залишків.

Виходячи з результатів аудиту, Союз птахівників України надав право наносити додаткове маркування класу «А» на продукцію Миронівської та Вінницької птахофабрик із 16 червня.

Водночас профільна асоціація залишає за собою право робити самостійні відбори зразків продукції цих підприємств, які є членами Союзу птахівників України, на будь-якому етапі вирощування, виробництва, реалізації для зовнішнього моніторингу дієвості контролю, запровадженого оператором ринку.

Асоціація повідомила Держпродспоживслужбу щодо результатів аудиту згаданих підприємств. За стандартною процедурою вона також має право здійснювати нагляд на будь-якому виробничому етапі щодо дотримання виробниками вимог вирощування птиці й отримання продукції без застосування антибіотиків.

Аудит двох птахофабрик здійснювало представництво міжнародного органу з сертифікації «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна» з 25 по 28 травня.

Відповідно до Вимог до птахопідприємств із технологією вирощування птиці без застосування антимікробних засобів, підприємства затвердили та погодили з асоціацією плани моніторингу залишків інгібіторів та токсинів у кормах, воді, кінцевій продукції та продуктах життєдіяльності птиці, які є основою для підтвердження відповідності зазначеним вимогам.

Крім цього, результати аудиту ґрунтувалися на переліках питань щодо відповідності Добровільним вимогам до птахогосподарств із вирощування птиці та забійного (переробного) підприємства з технологією отримання продукції птахівництва без застосування антимікробних засобів та їхніх залишків. На їхній основі визначалися критерії відповідності принципам вирощування птиці й отримання продукції без застосування антибіотиків.

Нагадаємо, МХП почав використовувати на курятині власне маркування «Без антибіотиків».

Як повідомлялося, фітомолекули можуть бути альтернативою нетерапевтичному застосуванню антибіотиків.