Тваринництво

Чому «Прогрес молоко» не витрачається на копитні ванни для корів

Директор господарства ТОВ «Прогрес молоко» Дмитро Самсоненко оцінює результативність комфортного утримання та збалансованої годівлі корів не за зростанням надоїв. Контрольними показниками є непрямі ознаки: скільки працює копитник на господарстві, ступінь поширеності поточних хвороб – Мортелларо чи виразки тощо.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Якщо копитник проводить тільки планове профілактичне розчищення, ми на правильному шляху, – зазначає Дмитро Самсоненко. – Копитні ванни, які, до речі, необхідні за проблем із копитами, ми взагалі не робимо. Хоча, знаю, інші господарства витрачають на них до 20 тис. грн на тиждень».

Насправді все крутиться навколо того, що здорова корова повинна їсти: чим більше спожила сухої речовини, тим більше дала молока, наголошує керівник.

«У нас корови дають 33 л на дійну голову, із вмістом жиру 3,9-4%, білка 3-4%. Тому для мене це вкупі із загальним задовільним станом здоров’я поголів’я – чіткий сигнал ефективності нашої технології», – резюмує Дмитро Самсоненко.