Тваринництво

13 із 23 українських сирів відзначили нагородами на World Cheese Awards

13 із 23 українських сирів відзначили нагородами на World Cheese Awards

13 українських сирів отримали різноманітні нагороди на наймасштабнішому сирному конкурсі світу World Cheese Awards (WCA), що відбувся наприкінці жовтня у норвезькому Тронхеймі.

Про це повідомили в ProCheese.

Сири з України вдруге брали участь у конкурсі – їх було 23 від виробників із різних куточків країни. Це стало можливим завдяки Ardis Group та їхньому департаменту ProCheese – офіційним представникам України на WCA – за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», а також фонду WNISEF.

Загалом цього року на конкурсі було представлено 4502 сири з 43 країн світу – найбільше за 35 років його існування. 

Цього року українських сироварів було менше, ніж торік, проте кількість їхніх нагород зросла до 54%, наголосила Кристабель Кернс, операційна та маркетинг-директорка Guild of Fine Food, організатора World Cheese Awards. На її думку, це – фантастичне досягнення.

Отже, перемогу Україні на WCA-2023 принесли такі сири:

Bronze

  • Lel’ – копчена моцарела;
  • Zinka – гауда з паприкою, напівтвердий сир cередньої зрілості, а також сир із білою пліснявою по типу камамбер із козиного молока;
  • «Сироман» – сир з білою пліснявою з козиного молока з додаванням буряка «Софія».

Silver

  • «Гарбузовий рай» – свіжий витриманий сир «Говерла» та сир із білою пліснявою «Лісова пісня»;
  • «Мукко» – витриманий сир «Старий Стрий із кавою», напівтвердий сир «Мукко» з трюфелем;
  • Zinka – твердий витриманий «Український»;
  • «Джерсей» – сир «Массімо» з митою скоринкою.

Gold

  • «Станіславська сироварня» – козиний напівтвердий сир «Мотря»;
  • Zinka – витриманий козиний сир «Твердий із пажитником».

Як повідомлялося, «Лукачівка Еко» почала виробляти козячий брі.

Довідка

Сири на World Cheese Awards оцінюють не лише за смаком, а й за зовнішнім виглядом сирної голови, текстурою й ароматом скоринки та сирного тіста, відсутністю зайвих запахів.

До міжнародного журі входять понад 200 сирних експертів із різних континентів, які мають свої особливості сприйняття смаків.