Овочі-Ягоди-Сад

Зменшилося виробництво волоських горіхів

У 2020 році в Україні було вирощено 113,4 тис. тонн волоських горіхів, що на 10% менше, ніж попереднього року. Основною причиною скорочення було зменшення врожайності та незначне зниження площ під насадженнями горіхів.

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

Зазначається, що серед горіхів найбільш поширеним та характерним для України є волоський горіх. Саме на цей вид припадає 99,9% вирощених в Україні горіхів. 

Незважаючи на те, що 99% горіхів вирощується в господарствах населення, даний продукт активно експортується Україною. Близько 25-30% українських волоських горіхів реалізується за кордон. Більшою популярністю користуються горіхи без шкаралупи – на даний вид продукту в 2020 році припав 91% експортної виручки від волоських горіхів.

«Варто відмітити значне скорочення українського експорту волоських горіхів. Так, в 2020 році було експортовано даного виду горіхів на $98,1 млн, що на 29% нижче показника попереднього року. Основною причиною скорочення послугувало загальне скорочення обсягів світової торгівлі волоським горіхом. Світові обсяги торгівлі волоським горіхом в шкарлупі впали на 25%, без шкаралупи – на 5%. Однак навіть в такій ситуації Україна займає 4-те місце в рейтингу найбільших світових експортерів волоських горіхів без шкаралупи», – прокоментувала Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Основними покупцями волоських горіхів на світовому ринку в 2020 році були: Франція (14% експортної виручки), Туреччина (11%) та Греція (10%).

Читайте також: Іноземці заговорили про український горіх, як смачний