Овочі-Ягоди-Сад
Головне:
Овочі-Ягоди-Сад

Які зелені операції застосовують на виноградниках «Агрофірми Шабо»

Які зелені операції застосовують на виноградниках «Агрофірми Шабо»

На виноградниках ТОВ «Агрофірма Шабо» застосовують три типи формування кущів: одноплечий кордон, двоплечий кордон і Гюйо.

Формування лоз за типом Гюйо застосовують під час вирощування виноградної сировини для елітних напрямків виноробства. Воно дозволяє оптимально навантажити кущі урожаєм, як наслідок – отримують сировину вищої якості, пише журнал «Садівництво по-українськи».

Виповнені, якісні грона формуються на найсильніших однорічних пагонах винограду. На виноградниках господарства застосовують низку зелених операцій.

«Перша зелена операція – обламування, – розповів агроном-виноградар «Агрофірми Шабо» Олександр Дяденко. – На кущах видаляємо слабкі пагони й парость, а також пагони, які загущують крону. Прагнемо виконати це до моменту, коли пагони сягнуть 10-15 см завдовжки».

Потім настає час для підв’язування пагонів. «Оскільки у наших виноградниках на вертикальних стійках шпалери натягнені подвійні дроти, зелені пагони ми не підв’язуємо, а заводимо між дротами, – пояснив він. – Це дозволяє виконати роботу в найкоротші терміни».

Наступний прийом – проріджування: на кущах виламують зайві грона. Таким чином встановлюють остаточне навантаження куща гронами, що корисно впливає на якість винограду.

Також у господарстві виконують механічне кербування – видалення зайвої зеленої маси покращує вентиляцію у рядах винограду, що своєю чергою є гарною профілактикою грибних хвороб.

За словами Олександра Дяденка, протягом сезону цей агрозахід застосовують кілька разів, залежно від інтенсивності росту пагонів.

Довідка

Площа виноградників «Агрофірми Шабо» сягає 1,2 тис. га. Тут вирощується понад 20 технічних сортів винограду. Основні з них – Каберне-Совіньйон, Мерло, Піно Нуар, Сапераві, Шардоне, Совіньйон Блан, Рислінг Рейнський, Мускат Оттонель, Тельті-Курук, Ркацителі. Насадження не зрошувані.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Журнали