Овочі-Ягоди-Сад

Виробник назвав причину засилля імпортного часнику

Виробник назвав причину засилля імпортного часнику

В Україні немає потужних виробників часнику та сховищ, які могли би зберігати продукцію всю зиму. Тому з січня по червень в Українських магазинах продають винятково імпортний часник: здебільшого китайський та єгипетський, частково — іспанський, французький, іранський.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Торік Україна імпортувала 5,6 тис. тонн китайського часнику й зайняла 38-ме місце в рейтингу імпортерів, – розповів Василь Гудзовський, заступник керівника ФГ «Агро-Майстер», яке вирощує 10 га часника на Вінничині та має власний переробний завод. – На жаль, наразі ми справді не можемо закрити попит наших торговельних мереж власним часником, бо в Україні немає ані достатньо потужних виробників часнику, які б  виробляли великі партії якісного товару, ані гарних сховищ, де б часник зберігався протягом зими. Тому із січня по червень в супермаркетах реалізується винятково імпортний часник: здебільшого китайський та єгипетський, частково — іспанський, французький, іранський. Решту часу, як правило, мережі торгують часником вітчизняним».

Але, на думку Василя Гудзовського, це не означає, що Україна взагалі не повинна боротися із засиллям імпортного часнику на власному ринку. 

«Наприклад, коли США ввели велике мито на китайський часник, то відразу суттєво виросли обсяги виробництва каліфорнійського часнику, – зауважив сільгоспвиробник. – Повинна бути державна підтримка власного виробника, на жаль, цього ми зараз не бачимо. Наразі нам конкурувати з китайцями непросто».

Читайте також: Переробник розповів про ціни на часник