Виноград на Півночі України має більший ризик ураження хворобами
У північних регіонах України опадів для винограду цілком достатньо, зокрема й для примхливіших до зволоження столових сортів і гібридних форм. Проте тут більший ризик ураження хворобами.
Про це в статті журналі «Садівництво по-українськи» написав Вадим Соловей, співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського».
Він зазначив, що для Півночі характерне підвищене атмосферне зволоження, яке для винограду має свої переваги та недоліки.
«Недоліком слід уважати підвищений ризик ураження грибними хворобами, особливо мільдью. Навіть комплексностійкі сорти в роки епіфітотій, особливо створені в останній час, майже повністю втрачають після ураження листковий апарат. Може це враження й суб’єктивне, але здається, що в гонитві за новими гібридними формами забезпечення сортам стійкості до хвороб відійшло на другий план. Старий, багатьма забутий сорт Жемчуг (Перлина Зала) виявляється стійкішим до хвороб, ніж надсучасні здобутки селекції», – поділився дослідник.
Він порадив у насадженнях стійких сортів виконувати 2–3 фунгіцидних обробки на сезон.
Іншою неприємністю від вологої атмосфери вчений назвав розтріскування і загнивання ягід під час дозрівання, що змушує збирати врожай чимшвидше.
«Однак у підвищеної зволоженості клімату є й невеликі переваги: виноград не потрібно зрошувати навіть за вирощування на сухих піщаних ґрунтах вологолюбних сортів (наприклад, сорт Квітковий). Цей — по-своєму унікальний, технічний сорт із сильним мускатним смаком — у посушливі роки за високого навантаження врожаєм навіть трохи пров’ялюється, що не позначається на якості винопродукції», – зауважив Вадим Соловей.
Читайте також: Ефективні температури для винограду добирають теплоакумуляційними ґрунтами