Овочі-Ягоди-Сад

Органічне овочівництво зменшує трудову міграцію

Органічне овочівництво зменшує трудову міграцію

Органічні технології вирощування овочів та фруктів потербують більше ручної праці та зменшують трудову міграцію, переконаний Роман Дяжук, власник ТОВ «Дунайський аграрій», що в селі Саф’яни на Одещині.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».    

«У сезон у нас працює сто і більше мешканців Саф’янів та сусідніх сіл, – розповів Роман Дяжук. – Є такі, для кого не проблема подолати 45 км в один кінець. Але вони щодня повертаються додому, а не в тимчасове житло десь у Польщі чи Чехії».

Аби в усіх робітників була робота, «Дунайський аграрій» вирощує різні культури різних термінів достигання. 

«Щоб люди зайшли в поле у березні й вийшли якомога пізніше, – уточнив фермер. –  Якщо для них упродовж всього сезону знайдеться робота, то мені під час збирання великих обсягів кавунів чи персиків ніколи не бракуватиме робочих рук».

Але це не пошук роботи заради роботи, – запевняє Роман Дяжук.

Органіка потребує багато ручної праці.

«Приміром, ми не встигли провести механізовану культивацію або пройшли рясні дощі й техніка не може зайти в поле, а бур’ян піднявся. Тоді в поле виходять люди. На просапуванні столових буряків цього сезону в нас працювало понад 20 чоловік. Що би ми робили без них?», – каже аграрій.

Читайте також: Українська канталупа