Овочі-Ягоди-Сад

Посівні площі під органічними овочами скоротились

Структура посівних площ під органічними овочами, 2020 р.

Уже два роки поспіль кількість органічних господарств, що займаються овочівництвом (50) не змінюється. Втім, площа під органічними овочами в Україні за останній рік скоротилась на 15%.

Про це зазначив Василь Шукалович, провідний фахівець зі стандартизації, сертифікації та якості, координатор плодово-ягідного напряму сертифікації ТОВ «Органік Стандарт», у ході онлайн-конференції «Органічний овочевий бізнес: перспективи 2021».

За останній рік площі під органічними овочами в Україні скоротилась із 163,9 га у 2019 році до 133,6 га у 2020-му.

«Обсяги виробництва органічних овочів корелювались зі зниженням площ, і відповідно вони зменшились з 3183 т в 2019 році до 2945 т в 2020-му. Крім того, торік в органічному овочівництві відбулися кардинальні зміни — розширився сегмент гарбузових, які займають 59 га», – зазначив експерт. 

Виробництво органічних овочів 2019-2020 рр.

За його словами, гарбузи зручно вирощувати в технологічному процесі в системі органічного землеробства, оскільки вони виступають як напівпар, дають змогу очистити поле від бур’янів.

«У цілому, обсяг зібраних гарбузів, кабачків та баштану в 2019 році в структурі виробництва органічних овочів становив близько 40% (1260 т). Також збільшилися насадження цибулі та часнику до 18 га, що пов’язано з одиничними проектами. Салат і зелень займали 5 га, бобові — 8 га, томати — 2,4 га, огірки — 4 га», – додає Василь Шукалович.

Нагадаємо, попит на органічні тепличні овочі росте. Раніше повідомлялося, «Стодола» вікрила переробний цех та сертифікувала 50 органічних консервів.