Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

На пікулях можна заробити у 1,5-2 рази більше, ніж на корнішонах та зеленцях, – фермер

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Теплична ферма Fresh Hub із села Йосипівка Одеської області третій рік поспіль вирощує бугорчаті партенокарпічні огірки, які збирають пікулями – довжиною до 7 см і вагою 20 г. Така продукція має попит у ресторанах, а заробити на ній можна значно більше, ніж на продажу корнішонів та зеленців.

Про це в коментарі AgroTimes розповіла агроном господарства Fresh Hub Лариса Пушкова. 

«Огірки знімаємо з квіткою: збираємо маленькі огірки пікулі довжиною до 7 см і вагою 20 г, –– уточнила Лариса Пушкова. –– Таку продукцію вирощуємо в основному для елітних ресторанів. Інший тип плодів –– корнішони, це огірки, довжина яких не більша за 10 см, а вага не перевищує 35–40 г. Їх ми відправляємо для продажу в мережі супермаркетів Santim. Ціна на ранні пікулі сягає 140 грн/кг, на корнішони –– 80 грн/кг. Зеленці ми не вирощуємо, це вже продукція для ринків та супермаркетів класу економ».

Свій тепличний бізнес фермерське господарство почало з однієї заглибленої теплиці площею 400 кв. м. Зараз в господарстві чотири теплиці: три – площею 400 кв. м, одна – 300 кв. м. Ще одну площею 600 кв. м планують збудувати цього року. Крім теплиць з опаленням, додатково мають купольний плівковий розсадник, який не опалюється. Тепличники вирощують зелень, перець, томати, суницю садову та огірки, причому останні вважають найбільш вдячною тепличною культурою. 

«Наші огірки –– смачні, врожайні, не порожнисті, гарні на вигляд: темно-зелені з бугорками, видовженої правильної форми», – сказала Лариса Пушкова. 

Зазвичай огірки вирощують у два обороти. Плодоношення в першому обороті закінчилося в господарстві на початку червня, а вже 15-го червня тут почали нові хвилі висівання Наприкінці липня розпочався другий сезон плодоношення, який триватиме майже до кінця вересня. 

«Якщо будуть замовлення, третій раз почнемо підсівати огірки в жовтні-листопаді, – уточнила пані Лариса. – Але це робимо виключно під клієнта, бо таке вирощування доволі затратне, собівартість огірків виходить надто високою, оскільки треба не тільки опалювати теплиці, але й досвічувати рослини».

У господарства є плани щодо переробки продукції. Поки воно зосереджене на будівництві  холодильника –– це вважають програмою максимум на цей та наступний роки.

Читайте також: Ціни томатів опустилися нижче вартості огірків

Джерело:
AgroTimes
Поділитись: