Овочі-Ягоди-Сад

Менш потужний холодильник може вийти овочівнику дорожче

Менш потужний холодильник може вийти овочівнику дорожче

Українські постачальники холодильного обладнання для овочівництва часто «грають» з рішеннями, що мають недостатню потужність.

Таким спостереженням у статті в журналі «Садівництво по-українськи» ділиться Олесь Капітанчук, керівник компанії «Толсма Текнік», що постачає обладнання для овочесховищ.

«Це дозволяє їм знизити вартість їхнього рішення, але за нестандартних погодних умов таке обладнання не впорається зі зберіганням. Менш потужне обладнання працюватиме довше, що призведе до більшого усушування продукту».

Так, за словами експерта, досить потужним холодильним обладнанням забезпечується зберігання, наприклад моркви, капусти і буряка. Для цих овочів застосовується обладнання, яке не передбачає обміну із зовнішнім повітрям, окрім невеликої витяжки вуглекислого газу. Ці овочі не переносять високих рівнів СО₂, тому внизу обладнується витяжка з невеликим вентилятором.

Для такого випадку проектується система із запасом потужності, щоб зменшити час її активної роботи.

«Її головне завдання – досягти температури зберігання за мінімальний час та швидко охолодити продукт, – пояснив Олесь Капітанчук. – В результаті дешеве малопотужне зберігання може вийти овочівнику дорожче».

Читайте також: Миколаївська компанія за рік підготувала овочесховища на 12 тис. тонн