Овочі-Ягоди-Сад

Іспанські вчені виводять баклажани, стійкі до зміни клімату

Група дослідників у рамках проекту EggpreBreed-II Політехнічного університету Валенсії (COMAV-UPV) розробляє виводить баклажани з підвищеною стійкістю до екстремальних сухих погодних умов та двох найсерйозніших захворювань культури: грибка фузаріуму та нематод. Очікується, що їх вплив погіршиться внаслідок зміни клімату.

Про це повідомляє HortiDaily.

Для розробки нових, більш стійких сортів, команда вчених працює над новими схрещуваннями між культивованими баклажанами та суміжними дикими видами. Наприклад, із Solanum incanum і Solanum elaeagnifolium, які виділяються своєю високою стійкістю до дефіциту води

«Уведенням генів цих диких видів, ми можемо підвищити толерантність до сухої погоди та отримати більший урожай баклажанів з однаковою кількістю води» , – розповів головний дослідник і директор проекту COMAV-UPV Хайме Проенс.

Також дикі види містять більше фенольних сполук, «які вважаються дуже здоровими».

Цей проект продовжує дослідження, які команда COMAV-UPV проводить з 2013 року. 

Зараз вчені працюють над усуненням недоліків, повё’язаних із уведенням геномів диких видів, таких як шипів або гіркота плодів.

Читайте також: Вчені встановили найкращий спосіб зберігання баклажанів

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!