Овочі-Ягоди-Сад

ГМО-баклажани можуть мати на 192% більшу врожайність

ГМО-баклажани можуть мати на 192% більшу врожайність

Багаторічні дослідження генно-модифікованих сортів баклажанів у Філіппінах показало, що при промисловому вирощуванні врожайність порівняно із контрольними групами врожайність може бути вищою на 192%, а використання пестицидів – меншим на 48%.
Про це повідомляється на сайті Міжнародної служби з придбання агробіотехнологічних додатків (ISAAA).

Філіппіни – сьомий у світі виробник баклажанів. Цей овоч складає тут майже третину загального обсягу основних овочів. Вирощування баклажанів забезпечує багатьом дрібним фермерам основне джерело зайнятості та засобів для існування.
Однак виробництво баклажанів у країні зазнає значних втрат врожаю через шкідників та хвороби, головним чином через метелика Leucinodes orbonalis. Цей шкідник є найбільш поширеним комахом-шкідником, проти якого фермери вдаються до частих і сильних обприскувань інсектицидами. Така практика може призвести до того, що залишки інсектицидів забруднюють сільськогосподарські ґрунти та воду.

Для вирішення проблеми дослідницька група Інституту рослинництва при Філіппінському університеті Лос-Баньос (IPB-UPLB) розробила стійкі до FSB баклажани (їх також називають баклажанами Bt). Нині перспективні сорти цього баклажана Bt перебувають на стадії попередньої оцінки садівничих показників та біобезпеки.

У період з 2006 по 2013 р. Міжнародна служба з придбання агробіотехнологічних додатків  (ISAAA) доручила ряду дослідників провести базові дослідження традиційної системи виробництва баклажанів та попередні дослідження оцінки впливу баклажанів Bt на Філіппінах.

«Результати досліджень показують, що ферма баклажанів Bt може отримати більший чистий прибуток, ніж звичайна, завдяки збільшенню товарного врожаю та зменшенню витрат на інсектициди та робочу силу. Якщо баклажани Bt вирощуються в комерційних масштабах у країні, очікується, що це призведе до збільшення товарного врожаю на 192 відсотки та зменшення внесення пестицидів з гектара на 48 відсотків», – йдеться у повідомленні.


Читайте також:Іспанські вчені виводять баклажани, стійкі до зміни клімату