Овочі-Ягоди-Сад

Експерт спрогнозував збільшення посівів картоплі, моркви та буряка і скорочення площ під капустою

Через нестачу робочої сили та розвиток переробки посилиться інтерес овочівників до вирощування моркви, буряка та картоплі. Через високу частку ручної праці, значні витрати на захист та невисоку ціну зменшаться площі під капустою, спрогнозував Станіслав Овчарик, начальник відділу продажів ТОВ «Рійк Цваан Україна».

Про це він повідомив у колонці на AgroTimes.

За його словами у найближчі роки розширюватиметься напрямок переробки овочів. 

«Це не тільки нарізування салатів, квашення, але й також сушіння, заморожування та виробництво концентратів, у першу чергу, з моркви та буряка, – зауважив Станіслав Овчарик. – Вони використовуються у виробництві соків. Також росте попит на ці овочі з боку компаній, що займаються сушінням для виробництва харчових концентратів та кормів для тварин. Збільшується потреба в сировині підприємств, що займаються консервацією та засолюванням огірків. Почастішали звернення іноземних переробників щодо можливості контрактування сировини в Україні».

Експерт передбачив зміни всередині овочевої групи культур.

«Частину площ перерозподілять на користь картоплі, якщо в господарствах є картопляна техніка, а вона в багатьох таки є. Розвитку картоплярства сприяє висока ціна в останні роки, але, головне, технологічність культури, яка потребує мінімум ручної праці, – наголосив Станіслав Овчарик. – 

Нестача працівників змушує овочівників обирати культури, які потребують менше ручної праці. Так, наприклад, вирощування моркви та буряка потребує менше людей, ніж вирощування капусти, тому вирощування таких культур можливо максимально механізувати.

Ми очікуємо найбільше скорочення площ саме під капустою. Ця культура має найбільший цикл вирощування, тривалий вегетаційний період у пізніх сортів. Капуста дуже складна у захисті, фермери змушені проводити від 20 до 30 інсектицидних обробок за сезон. Шкідники, особливо трипси, завдають значної шкоди культурі в усіх регіонах, вже навіть і на Поліссі». 

Читайте також: «Стодола» вікрила переробний цех та сертифікувала 50 органічних консервів