Овочі-Ягоди-Сад

Для врожаю цукрової кукурудзи треба вдосталь вологи та елементів живлення

Сільгосппідприємство «Садкорн» в селі Маяки Одеської області вирощує 55 га цукрової кукурудзи. За спостереженням директора підприємства, Степана Садовника, на відміну від зернової кукурудзи, ця культура дуже вразлива до стресів, зокрема нестачі вологи та елементів живлення. Через це може навіть не сформувати врожай.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Коренева система кукурудзи солодкої фактично вдвічі менша, тому рослини негативно реагують на нестачу вологи й елементів живлення, – розповів Степан Садовник.  – Під час стресових ситуацій знижується імунітет, рослина стає більш уразливою до хвороб, на ній з’являється сажка, і з цього стану вивести кукурудзу доволі складно. За нашими спостереженнями, саме технологія вирощування є визначальним фактором, який впливає на появу та поширення сажкових грибів. Ми намагаємося організувати вирощування так, щоб рослини якомога менше потрапляли в стресові ситуації, тому режиму вологозабезпечення приділяємо максимальну увагу».

За словами фермера, солодка кукурудза має генетичну схильність до формування бічних пагонів (залежно від гібрида їх ріст може бути контрольованим або неконтрольованим), які зазвичай виростають у довжину до 40–50 см. Коли рослини потрапляють у стресову ситуацію, бічні пагони можуть досягати висоти головного стебла, відбираючи на себе значну кількість вологи і поживних речовин, які рослина мала б використовувати на формування качана. Крім того, через сильний стрес рослини взагалі можуть не сформувати качанів.

Читайте також: Солодку кукурудзу не варто вирощувати без поливу, – фермер