Овочі-Ягоди-Сад

Рентабельність вирощування солодкої кукурудзи може сягати 300–400%

12 новинок солодкого бізнесу

12 новинок солодкого бізнесу

Вирощування солодкої кукурудзи — один з наймаржинальніших бізнесів в овочівництві, його рентабельність може сягати 300–400%. Успіх фермера залежить від тактики продажу, дотримання техно логії вирощування, погоди, унікальності та якості насіння. 

ЖОВТІ, БІЛІ, БІКОЛОРНІ 

Щоб показати останні досягнення селекції, 12-го серпня біля міста Василівка Запорізької області компанія «Сингента» на Дні поля солодкої кукурудзи продемонструвала 12 перспективних гібридів. 

Були представлені гібриди різних термінів достигання, від 65 до 85 днів. 

Під час заходу фермери активно розпитували організаторів, оглядали рослини в глибині поля, пробували зерно на смак як у сирому, так і у вареному вигляді під час дегустації. 

Олександр Ланда, менеджер по роботі з ключовими клієнтами напряму «Насіння, овочеві культури» компанії «Сингента»

– Поле було засіяне 23-го травня. Сіяли в сухий ґрунт, який потім добре пролили через кра пельну систему, а 1-го черв ня отри мали перші сходи, — розповів Олександр Ланда, менеджер по роботі з ключовими клієнтами напряму «Насіння, овочеві культури» компанії «Сингента». 

Весь масив поля — це гібрид Тусон F1, а між ним посіяні всі основні новинки. Спеціаліст розкрив подробиці вирощування найбільш раннього в світі надсолодкого гібрида Ерлі Рейзер, який має термін дозрівання 64–65 днів. 

Поділився, що особливістю гібрида 007R, якого між собою працівники компанії називають Джеймс Бонд, є здатність до тижня стояти в полі після настання стиглості. Згадав, що середньостиглий Хайглоу 52 має великий потенціал у нарощуванні розміру качана — до 25–26 см з великим, смачним зерном. 

Продемонстрував найсолодший біколор з усієї лінійки — BSS 1075. Його качан має розміри 20–23 см залежно від щільності й технології вирощування. Завжди запилений до самої верхівки. Визнаний багатьма кулінарами гібрид Гласіал F1 належить до нового типу надсолодкої білої кукурудзи. Олександр Ланда розповів, що американці використовують цей гібрид в одному з раціонів своєї армії для швидкого поповнення енергії солдат. 

Учасники заходу з радістю фотографувалися з довгими, схожими на шаблі качанами гібрида GSS 5613 R, особливістю якого є надсолодкий смак та велетенський розмір. Доповідач звернув увагу, що непримхливий у вирощуванні гібрид Акцент має компактні, стандартні качани, які популярні серед виробників, адже їх зручно вакуумувати без обрізування. 

Ще стійкіший до несприятливої погоди пізньостиглий гібрид Оверленд, який висаджують як страховий, що дасть результат у будь-яких умовах. 

ЦУКРИСТІ, КРАСИВІ, ПРОСТІ У ВИРОЩУВАННІ 

Олександр Ланда звернув особливу увагу на гібриди GSS 5649, GSS 3071 і Тусон F1. 

– Ці гібриди зареєстровані, є в наявності насіння, — пояснив спеціаліст. — Стосовно решти лінійки, ми очікуємо реєстрацію на початку 2022 року, деякі будуть зареєстровані в кінці 2022 року. На наступний сезон ці гібриди будуть доступні. Перелічені гібриди належать до нового покоління. Вони містять більше цукрів, а качани можна розкачувати до великих розмірів. Мають хороший товарний вигляд, насиченого жовтого кольору, з красивим темно-зеленим покривним листям. Візуально добре виглядають для покупців. Водночас вони доволі прості у вирощуванні. Не потрібні супертехнології, будь-хто зможе виростити їх у нормальній якості. Вони створені для того, щоб сучасний фермер зміг заробити з мінімальними витратами. 

ТУСОН F1 — МАЙЖЕ ОДНОЧАСНО ДВА КАЧАНИ 

Тусон F1 достигає на 79–81 день залежно від регіону вирощування і від погодних умов. Чим більше сонця, тим коротший період дозрівання. На поливі цей гібрид формує стовідсотково два качана, без поливу — один-два. Також урожай залежить від ширини міжряддя і щільності посіву. Стандарт: міжряддя — 70–75 см, відстань у рядку — 25–30 см, за таких умов у середньому отримують півтора качана на рослину. Якщо зменшити щільність у рядку до 45–47 см, то отримують майже одночасно два повноцінні качани. Різниця між розмірами качанів несуттєва: середня довжина становить 23–24 см, діаметр — 5,5–5,7 см. 

Гібрид має гарні смакові якості, у комерційному продажу він уже третій рік, представлений в усіх регіонах України і всюди показує достойні результати.  

Тусон F1 доволі жаростійкий, один з небагатьох, які можна вирощувати на богарі. Але без поливу отримують коротший качан. На зламі він має гарне зерно медового кольору. Ще одна особливість — тривале вікно збирання. Від моменту стиглості до збирання цей гібрид може до семи днів стояти на полі, не втрачаючи своїх якостей. Після збирання він може охолодженим лежати тиждень без утрати привабливого вигляду і смакових якостей. 

ГІБРИД GSS 5649 — ЩІЛЬНИЙ КАЧАН 

Зареєстрований, у продажу вже кілька років. Період дозрівання становить 75 днів. Середньостиглий. Качан хороший, стандартний, довжиною 23–24 см, діаметром 5,2–5,3 см, із повністю закритою верхівкою, що дозволяє стримати перший літ совки. Обгортки щільні, тож совка не може потрапити всередину. 

За кольором все зерно рівномірного насиченого жовтого кольору. Укривне листя темно-зелене, що має привабливий вигляд на полицях супермаркетів. У цьому році гібрид достиг за 74 дні, у минулому — за 76 днів. На дозрівання вплинула інтенсивність сонячного випромінювання. Зерно велике, красиве, перикарп дуже тонкий. На смак кукурудза ніжна, солодка, свіжа. 

ГІБРИД GSS 3071 — НЕПЕРЕСТОЯНИЙ УРОЖАЙ 

Гібрид доволі відомий на ринку, активно вирощується і продається. У лінійці представлений як надсолодкий гібрид із терміном достигання 77–78 днів. Це непластичний гібрид, під умови місцевості він не підлаштовується. У Київській області достигає за 73 дні, на Західній Україні — лише на 80-й день, у Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській областях — на 76–78-й день. Качан має тонкий стрижень, велике зерно сонячного кольору. Можна вирощувати як на поливі, так і без нього. Гарно реагує і на щільний, і на зріджений висів. Діаметр качана становить 5,0–5,1 см, але довжина залежить від умов вирощування (кращі умови — більший качан). Перикарп доволі щільний. Після достигання може стояти в полі п’ять днів, не втрачаючи своїх якостей. 

БІКОЛОРНІ ГІБРИДИ — НА ПІКУ ПОПУЛЯРНОСТІ 

– Біколорні гібриди в Україні активно вирощують лише третій сезон, тож іще два-три роки вони будуть на піку популярності, — розповідає Олександр Ланда. — Наздоганяють їх за популярністю білі сорти і трохи переопилені, де концентрація білого більша, а жовтого — лише вкраплення. Візуально вони виглядають дуже привабливо і через два-три роки стануть драйверами всіх лінійок в усіх кампаніях. 

Культура споживання в нашій країні змінилася. Люди хочуть не просто щось з’їсти, а з’їсти щось смачне і незвичне, тому ринок переходить на незвичні продукти. Зараз світові тренди акцентують на біколорах, а далі запропонують щось нове. Вже є кольорові сорти кукурудзи, однак поки вони не дуже смачні й на нашому ринку не популярні. 

ОТРИМАТИ ВЕЛИКИЙ УРОЖАЙ — НЕ ПРОБЛЕМА 

– Великий урожай потребує дотримання технологій. Найбільшою проблемою у вирощуванні солодкої кукурудзи є відсутність грамотної сівозміни, — наголошує спеціаліст. — Часто фермери вирощують кукурудзу по кукурудзі. Через це накопичуються хвороби, подолати які стає все важче, тим більше у нестабільних погодних умовах. Бо в період, коли треба внести препарат, фермер часто не може потрапити на поле. 

Є аграрії, які тривалий час займаються профільними культурами, тому якість продукції у них виходить вища. Бо в них є досвід. Водночас багато дрібних фермерів зацікавлені у вирощуванні цієї культури, оскільки вона високомаржинальна. 

ВГАДАТИ З ЧАСОМ 

На сьогодні багато фермерів зрозуміли, що є два грошові сезони: ранній та пізній. Погодні умови дозволяють отримувати ранню і пізню продукцію. Хоча ризиків більше: починаючи з сівби, бо літня сівба — це мінімум вологи, високі температури серпня, коли відбувається цвітіння. У такому разі обов’язково потрібен полив. Як один із варіантів — вирощування стійких та пластичних сортів, які дадуть не рекордний, але стабільний урожай.

 Якщо потрапити в гарний сезон продажу, то ціна на солодку кукурудзу доволі висока. Це швидкий прибуток, немає проблеми зі збутом. Але передусім потрібне якісне насіння: і великим, і малим виробникам. 

Геннадій Гнип

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ