Овочі-Ягоди-Сад

Чим хворіє виноград в теплиці

Найпоширенішими хворобами на винограді є оїдіум, сіра гниль та мільдью. Останніми роками фіксується інтенсивний розвиток ще й чорної плямистості.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

У публікації зазначається, що головною і особливо небезпечною хворобою є оїдіум, який розвивається у спекотних умовах за високої вологості протягом всієї вегетації. Тобто отримання високих урожаїв лімітується здебільшого розвитком оїдіуму. 

«Проти оїдіуму слід проводити комплексний, обов’язково превентивний захист, який треба починати з перших оброблень, – попереджає авторка публікації Людмила Баранець, кандидатка сільськогосподарських наук з Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова». –  Ознакою ураження винограду оїдіумом є поява на листі, суцвіттях, вусиках сіруватого нальоту. 

Шкідливість хвороби різко збільшується на загущених виноградниках через несвоєчасне підв’язування пагонів. 

Гриб зимує у вигляді грибниці на пагонах і клейстотеціями на рослинних рештках. Поширення оїдіуму у весняно-літній період проходить за допомогою конідієспор, які, проростаючи, формують нові грибниці на інших частинах рослини. Оптимальною температурою для розвитку оїдіуму є +16…+25 °С і вологість 75–90%. 

«Не втрачає своєї шкідливості в теплиці й сіра гниль, конідії якої завжди у великій кількості є на виноградній рослині, – зауважує дослідниця. – Інтенсивність розвитку сірої гнилі залежить від профілактичних оброблень і особливостей агротехніки вирощування винограду. Важливо добре захищати виноград від гронової листокрутки, оскільки пошкоджені ягоди є джерелом інфекції для розвитку сірої гнилі. Зберігається збудник хвороби у формі склероцій на рослинних рештках. Додатковим джерелом інфекції є уражені однорічні пагони, на яких зберігається грибниця патогену». 

За правильного розміщення без затінення й організації провітрювання мільдью в теплиці розвивається рідко або його взагалі не буває, оскільки умови несприятливі для розвитку хвороби. Для зараження потрібна наявність протягом 4 год крапельної вологи на кущах, температурний режим +8…+28 °С. За температури вище ніж 30 °С спорангії гриба не проростають і зараження не відбувається, а за температури вище 36 °С вони гинуть. 

Зараження чорною плямистістю відбувається навесні за температури вище +8 °С за наявності водної плівки над пікнідами і відносної вологості повітря не нижче 86%. Хвороба розвивається в широкому діапазоні температур (+15…+35 °С), оптимальною є температура +23 °С. Зимує гриб в ураженій деревині рослин та корі у вигляді грибниці. На поверхні ураженої кори восени і навесні утворюються численні пікніди у вигляді чорних крапок. 

«Під час проведення захисних заходів слід пам’ятати, що не всі препарати можливо застосовувати у тепличному господарстві. У переліку заборонених пестицидів є Актеллік, Демітан, Пірінекс, Базудін, Бі-58 Новий, Золон, Нурел Д, Маврік, Вертімек та ін., серед фунгіцидів — Фундазол, Ровраль Фло, Байлетон, Сапроль, Топсін-М, Акробат МЦ, Дітан М-45, Імпакт, Сандофан М, Татту, Еупарен М, Рубіган та ін.», – попереджає науковиця.

Читайте також: Виноград в теплицях – гарний бізнес фермерів, що мають 2-3 га