80% органічних фермерів стикалися з дефіцитом сезонного персоналу
80% опитаних учасників ринку органічної плодоовочевої продукції стикалися з дефіцитом сезонного персоналу для ферми і понад 40% – з дефіцитом постійних працівників.
Про це йдеться у дослідженні ринку органічної плодоовочевої продукції, яке зробили «Органік Стандарт», Organic Business School і Український проєкт бізнесрозвитку плодоовочівництва (UHBDP).
Проблеми з людськими ресурсами та фахівцями названі одним з головних джерел ризиків.
«Ми звертаємо увагу на те, що це один з критичних моментів в операційному управлінні виробництвом. Задачам добору, пошуку, залучення, мотивації, забезпечення кращих умов праці та проживання персоналу і сезонного персоналу слід приділити особливу увагу і час», – зауважують автори дослідження.
На їх думку, вирощений врожай псувався через брак робочої сили траплялися у трьох випадках:
- Пошуком персоналу починали займатися пізно, за кілька тижнів до збирання врожаю.
- Заздалегідь не забезпечили кращі умови проживання та побуту персоналу ферми.
- Пропонували замалу, порівняно з ринковою, оплату праці.
Додати коментар