Точка зору

З чим свинарство України й світу увійшло у 2023 рік

Максим Гопка
аналітик УКАБ

Протягом 11 місяців війни свинарство в Україні сильно змінилось. Останніми роками ця перспективна галузь тваринництва нарощувала ефективність та все впевненіше ставала конкурентоспроможною на ринку. Проте з початком повномасштабної війни зазнала значних збитків: у деяких регіонах України в перші місяці російської навали виробники були відрізані від постачання головних виробничих ресурсів; весною суттєво скорочувалося поголів’я, бо почалися проблеми із забоєм, переміщенням тварин, скороченням виробничих запасів, окупація районів та зменшенням робочих колективів.

Крім цього, не сприяє відновленню свинарства й збільшення вартості кормових добавок: у середньому за рік ціни зросли на лізин на 25%, метіонін – 15-18%, треонін – 35%, валін – 20%, монокальцій фосфат – 25%.

Загалом в Україні за 2022 рік поголів’я свиней скоротилося на 11,8% і становить 4,9 млн голів. Останніми роками українське свинарство все більше набувало промислового значення. Наразі частка підприємництва від загального свинопоголів’я становить 64%. На початку 2022 року на підприємствах налічувалося 3,5 млн голів свиней, а за рік цей показник скоротився на 11,6% – до 3,1 млн. Головним чином це є наслідком війни: деякі великі свинокомплекси на Київщині під час окупації постраждали через обстріли, а частка східних і південних регіонів на ринку промислової свинини становила 20-25%. 

У господарствах населення також спостерігається скорочення поголів’я (у 2022 році – на 12,3%). Це – тенденція вже багатьох років, і війна пришвидшила процес. А вибуття з ринку виробників східного та південного регіонів остаточно скоротило внутрішню промислову пропозицію, що й підштовхнуло вгору закупівельні ціни. До того ж на цінову ситуацію вплинули менші розміри товарних партій наприкінці весни та початку літа, тому що оператори були змушені чекати, поки тварини, старт відгодівлі яких припав на другу половину лютого – початок березня, доросли до товарних кондицій.

Через війну експорт свинини призупинився, оскільки переважно здійснювався морським шляхом, але з 11 травня Єврокомісія та країн ЄС оновили умови ввезення та транзиту м’яса територією Євросоюзу, що відкрило нові шляхи для експорту через Румунію. Однак за рік українським аграріям так і не вдалося налагодити постачання свинини на зовнішні ринки. 

Натомість зріс імпорт: за 2022 рік було закуплено 46,9 тис. тонн свинини, що на 15% більше, ніж у 2021 році.

Якщо поглянути на загальносвітові тенденції, то у 2023 році, за даними багатьох аналітичних джерел, прогнозується зростання світового виробництва свинини. За прогнозами USDA, виробництво буде на рівні 114,1 млн тонн через збільшення виробництва в Китаї. Це підвищує світові можливості, але також створює невизначеність щодо глобального балансу попиту та пропозиції. Очікується, що через нещодавно пом’якшення обмеження щодо COVID-19 попит на свинину в Китаї зросте та спричинить збільшення обсягу імпорту на 2,4% – до 2,1 млн тонн. Але коли саме і наскільки ґрунтовно відновиться попит Китаю – невідомо.

Зміцнюватиметься й бразильська галузь свинарства – за рахунок ймовірного зростання внутрішнього і, особливо, зовнішнього попиту. Бразилія збільшить обсяг виробництва свинини на 2%, досягнувши 4,4 млн тонн. Очікується, що експорт буде на рівні 1,4 млн тонн (+3,9%). Водночас зниження цін на корми має підвищити маржу, але Бразилії потрібен стабільний китайський попит, щоб збалансувати зростання пропозиції.

Своєю чергою Мексика збереже позицію третього за величиною імпортера у світі та найбільшого в Латинській Америці, незважаючи на те, що її імпорт, за оцінками, впаде на 2,7%. Прогнозується, що приблизне річне виробництво свинини в Мексиці у 2023 році становитиме 1,6 млн тонн (+4,6%).

Сполучені Штати також збільшать виробництво на 1,8% з 12,5 млн тонн. Очікується невелике зростання експорту (0,2%) – до 2,9 млн тонн, оскільки свинина буде конкурентоспроможною на ключових ринках.

У країнах ЄС збережеться торішня тенденція до скорочення виробництва свинини з очікуваним обсягом у 22,6 млн тонн (-0,4%). Експорт зменшиться на 4,8% – до 3,95 млн тонн. Водночас потенційний імпорт оцінюється в 145 тис. тонн, що на 20,8% більше проти 2022 року. Ціни на свинячі туші підтримуватимуться обмеженою пропозицією та матимуть високий «вхід».