Точка зору

Як фермеру вибрати сорти пшениці для вирощування у своєму господарстві

Ольга Бабаянц
доктор біологічних наук, завідувачка відділу фітопатології і ентомології Селекційно-генетичного інституту — Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення

У Державному реєстрі станом на 1 січня 2019 року було зареєстровано 8871 сорт сільськогосподарських культур для поширення в Україні. Зокрема, озимої пшениці – понад 240 сортів і щороку цей перелік поповнюється новими. Звісно, аграрію складно зорієнтуватися в цьому розмаїтті насіння для сівби та знайти те, що є найкращим саме для нього.

Звичайно, для пошуку сорту можна керуватися і Державним реєстром, однак я можу порадити дещо інше. Для аграріїв потрібні зустрічі віч-на-віч із фаховими людьми – тоді не знадобиться важкий і складний пошук істини упродовж тривалого часу. Найкращим місцем зустрічі з фахівцями є Дні поля, які проводять на демополях селекційні інститути, закордонні насіннєві та селекційні компанії у період молочної та молочно-воскової стиглості. 

Також рекомендую відвідувати науково-практичні семінари, під час яких науковці розповідають про результати нових досліджень і дають інформацію, якої не знайти в підручниках і в журнальних статтях, демонструють якості своїх сортів пшениці. 

Чим більше виробники будуть бачити сорти в динаміці росту – саме на полі, чим більше вони дослухатимуться порад науковців-селекціонерів і насіннєзнавців, не боятимуться експериментувати з різними сортами на власних площах – тим швидше й прицільніше вони знаходитимуть саме те, що є для них найкраще.

Для самостійного визначення, чи є сорт якісним, стабільним і продуктивним, потрібно проводити його випробування хоча б три повних роки. Щоб вибрати найкращий сорт пшениці, потрібно щороку додавати 2-3 сорти в лінійку сортів, що є в господарстві. 

Не варто експериментувати з сортами на великих площах: спочатку слід зробити невеличкий випробувальний полігон, попрацювати з відомими науковими установами, частіше звертатися до авторів сортів й обов’язково вивчати технології вирощування сорту. Для господарства, що має 1-5 тис. га, змінювати сорти можна через 5-6 років, тобто по одному на рік. Це найприйнятніша та найпродуктивніша схема. 

Також треба пам’ятати, що завжди існували, існують й існуватимуть фальсифікації сортів, на чому часто спотикаються сільгоспвиробники. Тому я раджу користуватися Державним реєстром сортів, до якого вносять зареєстровані й дозволені для вирощування в Україні сорти.