Агрономія

Сорти пшениці селекції ТОВ «Агрофірма Колос» забезпечують хліборобам високі врожаї

Пшениця від «Колосу»

Сорти пшениці селекції ТОВ «Агрофірма Колос» забезпечують хліборобам високі врожаї якісного зерна й примножують досягнення української селекції

Леонід Центило, керівник ТОВ «Агрофірма „Колос”»

Господарство ТОВ «Агрофірма Колос» відоме аграріям з усіх регіонів України як випробувальний майданчик для наукових розробок селекціонерів і мікробіологів і як потужне насіннєве господарство. Основний акцент компанія робить на власні сорти озимої пшениці. Про досягнення в селекції пшениці й нові виклики, про високі стандарти у виробництві насіння розповів керівник ТОВ «Агрофірма Колос» Леонід Центило.

— Пане Леоніде, які актуальні напрями селекції озимої пшениці розвиваєте в господарстві?

— У селекції озимої пшениці ми працюємо в кількох напрямах: над підвищенням урожайності, а саме — збільшенням коефіцієнта кущення, продуктивних стебел і маси колоса; над поліпшенням показників якості — вміст білка, клейковини, натури та маси 1000 зернин; а також над підвищенням стійкості до ураження збудниками хвороб і вилягання.

Працюємо над створенням сортів, стійких до несприятливих погодних умов — посухо- і зимостійких, різної стиглості: від ультраранніх до пізньостиглих.

— Виведення власних сортів вимагає суттєвих інвестицій і часу. Що вас спонукало розвивати цей напрям діяльності та яких успіхів досягли?

— Так, створення та впровадження у виробництво нових сортів досить затратні щодо ресурсів і часу. Проте ми наполегливо працюємо в цьому напрямі, бо він є досить актуальним і перспективним щодо підвищення врожайності, стійкості й показників якості озимої пшениці в нашій ґрунтово-кліматичній зоні.

На сьогодні до Державного реєстру занесено три сорти озимої пшениці нашої селекції — Центилівка, Світило й Пустоварівка. Ще шість сортів на стадії державного сортовивчення й реєстрації: АФК Стронг, АФК Пауер, АФК Еліт Грейн, АФК Лайт Грін і АФК Стабіліті.

У своїй селекційній роботі ми використовуємо різний вихідний матеріал: від місцевих районованих сортів до різних віддалених культур. Селекційний матеріал піддаємо дії різних мутагенних чинників, щоб покращити якість озимої пшениці та виділити нові ознаки, що будуть корисними у вирощуванні цієї культури.

Сорти озимої пшениці Центилівка, Пустоварівка й Світило були внесені до реєстру сортів України у 2015 році й зарекомендували себе на вітчизняному ринку як високоврожайні та перспективні. На полях нашого господарства вони дають стабільно 70–80 ц/га, на випробуванні у господарствах «Летава» і «Лан» на Поділлі — 70–75 ц/га.

Сорт Центилівка

Сорт Центилівка показав максимальну врожайність 112,4 ц/гa за вологості 14%, густоти посіву 5 млн зернівок/га, ширини міжряддя 20 см і пізнішого строку сівби (10–15 жовт­ня). Сорт стійкий до вилягання, має добру зимостійкість і середню стійкість до хвороб. Початок колосіння — середній, ближче до пізнього, відповідно, час дозрівання в однакових умовах настає на 7–9 днів пізніше від інших сортів.

Сорт Світило

Сорт Світило має добрі борошномельні та хлібопекарські показники. Він досить стійкий до вилягання, має добрі зимостійкість і стійкість до хвороб. Початок колосіння — середній, близький до раннього. Сорт за високого фону мінерального живлення забезпечує рекордні врожаї — максимальний урожай, який ми отримали на своєму полі, був 98,4 ц/га.

Сорт Пустоварівка

Сорт Пустоварівка має середню стійкість до вилягання й хвороб, добру зимостійкість. Максимальна врожайність у господарстві становила 92,5 ц/га. Сорт має добрі борошномельні й хлібопекарські властивості. Початок колосіння — ранній. Різниця в дозріванні між цим сортом і Центилівкою — 8–12 днів, що дозволяє збирати врожаї цих сортів в оптимальні строки дозрівання.

Сорти селекції ТОВ «Агрофірма Колос» загалом задовольняють потреби як агрохолдингів, так і дрібних фермерів. Різний період достигання дає змогу розтягнути період збирання врожаю й зменшити навантаження на техніку.

— Ви також пропонуєте сорти інших виробників — чим вони доповнюють пул ваших сортів?

— Наше господарство має виключне право на ведення первинного насінництва сортів Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН України — Смуглянка, Фаворитка, Подолянка, Богдана й Миронівська 65, а також ліцензійні угоди на вирощування сортів озимої пшениці іноземної селекції — Колоніа, Мескаль, РЖТ Реформ і РЖТ Ребел.

Тобто маємо сорти для інтенсивних і ресурсоощадних технологій. А також сорти, призначені для кормовиробництва, що дозволяє отримати якісну збалансовану сінажну масу для тваринництва.

Сорти Подолянка й Смуглянка мають хороше поєднання показників якості, стабільності й урожайності, за що й мають популярність — їх сіють багато господарств у більшості регіонів України. Тому вони є національними стандартами, до яких можна завжди прирівнювати показники нових сортів для визначення їх ефективності й цінності.

— Які регіони найкращі для вирощування пропонованих вами сортів?

— Сорти пшениці озимої, що ми вирощуємо, висівають майже у всіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Звичайно, найкращі результати врожайності отримують у центральній і північній частинах Лісостепу України, де випадає достатня кількість опадів. Але ми також пропонуємо хороші сорти і для посушливих регіонів, які вирізняються пластичністю та стабільністю, про що свідчать результати польових досліджень кваліфікаційної експертизи сорту на придатність до поширення у 2019 році.

У зонах Степу, Лісостепу й Полісся сорти сформували відповідну врожайність: сорт АФК Стронг — 75,4 ц/га, 82,2 та 69,3 ц/га; сорт АФК Еліт Грейн — 75,2 ц/га, 92,6 та 68,2 ц/га; сорт АФК Пауер — 77,9 ц/га, 82,2 та 70,4 ц/га.

— Скільки насіння пшениці реалізуєте щороку і які амбіції маєте щодо нарощення обсягів?

— Щороку господарство виробляє й продає близько 3–4 тис. тонн насіння озимої пшениці високих репродукцій (еліта, супереліта) — на площу 15–16 тис. гектарів. Маємо мету щорічно виробляти 5 тис. тонн високоякісного сертифікованого насіння, яке задовольнятиме потреби постійних клієнтів.

Однак існує ринок «сірого» насіння n-нної репродукції за заниженими цінами, з яким конкурувати важко. Взагалі в цьому питанні потрібно навести лад у державі, це б дало можливість авторам сортів отримувати справедливе роялті й розвивати власну селекцію, а відповідно — забезпечувати продовольчу безпеку країни.

— Наявність власного насіннєвого заводу підвищує довіру до «Колосу» та якості посівмату. Часто отримуєте індивідуальні замовлення?

— Наше підприємство оснащено сучасними зерноочисними машинами провідних виробників (PETKUS, Carter Dey, Gustafsson). Це дає можливість якісно підготувати посівний матеріал на всіх стадіях — первинне очищення, калібрування, протруювання, затарювання і палетування.

Крім того, маємо власні продукти — мікробіологічні препарати, регулятори росту, мікродобрива для передпосівної обробки насіння, що є запорукою отримання добрих і дружних сходів.

У нас досить гнучка цінова політика, і ми працюємо індивідуально з кожним клієнтом щодо захисту насіння від шкідників, хвороб, обробки регуляторами росту, індивідуального тарування та відвантаження насіння (біг-беги, мішки, насип), адресної доставки насіння тощо. Наприклад, один із наших клієнтів-агрохолдингів замовляє спеціальне фарбування насіння, щоб посилити конт­роль виробничих процесів. Тобто ми завжди дослухаємося до побажань наших покупців-партнерів і постійно удосконалюємось.

— У чому полягають труднощі в забезпеченні якості посівного матеріалу?

— Ми не лише створюємо нові сорти озимої пшениці, а й ведемо первинні ланки насінництва. На цих етапах ведення насінництва багато трудомісткої ручної праці: від добору найкращих колосків до розмноження в розсадниках й отримання супереліти та еліти.

Упродовж усього цього процесу потрібно дотримуватися максимальної генетичної чистоти, адже інакше матеріал доведеться вибракувати.

— Що порадите аграріям для поліпшення технології вирощування озимої пшениці ваших сортів?

— Ми проводимо різноманітні дослідження в технології вирощування озимої пшениці, і для кожного сорту можемо рекомендувати норму висіву, строки сівби, попередник, кращу технологію тощо. Маємо відпрацьовані технології вирощування озимої пшениці з використанням рідких добрив, мікробіологічних препаратів і передпосівним внесенням органо-мінеральних компостів. Це справді технології, що заслуговують на увагу й дають хороший фінансовий результат.

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Олег Мельник, головний агроном ПП «ІМПАК» (Житомирська обл.): 

— До вибору сортів озимої пшениці ми підходимо дуже ретельно, стежимо за появою новинок і випробовуємо сорти, які нас зацікавили, на своїх демоділянках. 

У промислових масштабах зазвичай вирощуємо кілька сортів пшениці — щоб диверсифікувати ризики. Деякі сорти культивуємо постійно, і серед них — Світило й Центилівка селекції ТОВ «Агрофірма Колос». Обидва сорти дають стабільні врожаї на рівні 70–80 ц/га якісного зерна І–ІІ класу в обох локаціях нашого господарства — на полях під Києвом і в Овручі. Одного року врожайність Центилівки навіть сягнула 96 ц/га. 

Обидва «центилівські» сорти достойно конкурують з основними сортами вітчизняної й закордонної селекції за врожайністю, стійкістю до вилягання та якістю насіння. До того ж виробник пропонує невисокі ціни, а за умови дотримання технології ми впевнені в результаті. Це найкраще рішення, ніж купити «кота в мішку» значно дорожчої закордонної селекції і без гарантії результату. 

Крім того, «Агрофірма Колос» пропонує комплексне рішення: по кожному сорту в них є відпрацьована технологія вирощування, вони дають випробувати свої препарати захисту насіння й підживлення рослин. Така співпраця — цікава, результативна та заслуговує нашої уваги. Ми стараємося дотримуватися їх рекомендацій, щоб отримувати врожайність не нижчу від запланованої. Дещо коригуємо — наприклад, норми висіву ставимо 4–4,5 млн залежно від дати сівби, щоб отримати стеблостій, який під час збирання дасть не менше як 70 ц/га. 

Цього року взяли у «Колосу» ще й районовані сорти, але про результати зможемо сказати вже після жнив. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ