Точка зору

Витрати на вирощування огірків у теплиці без обігріву в 10 разів менші, ніж в опалюваних

Олександр Балог
Олександр Балог, фермер, Закарпатська обл

Моя родина займається вирощуванням огірків на продаж протягом 17 років.

Починали ми з вирощування огірків у теплиці на обігріві. Для цього насіння огірків висівали в розсадне відділення у листопаді, розсаду висаджували на постійне місце в лютому.

Протягом перших чотирьох років не було проблем із хворобами та шкідниками, урожай був гарним. Восени на п’ятий рік вирощування на ґрунті й рослинах почали розвиватися грибні хвороби (кореневі гнилі, фузаріоз) та з’явилися шкідники (павутинний кліщ, трипси).

Тоді я вирішив перейти на томати, займався ними протягом трьох років, але в теплиці з обігрівом затрати були великими, а прибуток — ніякий. Довелося шукати інші варіанти. Почав вирощувати в теплиці на обігріві різні цибулинні квіти. Але затрати на вирощування квітів також великі, оптові покупці намагаються збити на них ціну, а опалювати теплицю для вигонки квітів треба з листопада. Урешті-решт я знову повернувся до вирощування огірків, але  не на ґрунті, а на кокосовому волокні.

Два роки тому ми збудували плівковий блочний тунель площею 2400 м2 без обігріву. Тепер можу стверджувати напевно: витрати на вирощування огірків у тунелі без обігріву вдесятеро менші, ніж у теплиці з обігрівом.

Огірки в тунелі без обігріву плодоносять із 20-го травня до кінця листопада. У травні ціна огірків набагато нижча, ніж у березні, коли плодоносять огірки в теплицях з обігрівом. Але прибуток у тунелі ми отримуємо за рахунок значного валу продукції: урожайність однієї рослини становить 6 кг, на одному квадратному метрі маємо 3,5 шт. рослин, тобто в підсумку маємо врожайність 21 кг/кв. м.

Огірки продаємо оптовим покупцям. У травні оптова ціна зеленців становила 18–20 гривень за кіло, у середині липня — 10 грн/кг, пізніше — 4–5 грн/кг. Найвищу ціну –– 30 грн/кг –– ми отримували за огірки в листопаді.

Крім огірків, у плівковому блочному тунелі на ранню продукцію вирощуємо редиску. Урожай встигаємо зібрати до початку висаджування розсади огірків на постійне місце. Збирати коренеплоди починаємо 7-го квітня в два-три прийоми. У такий спосіб розширюємо термін експлуатації теплиці, зменшуємо період простою й отримуємо додатковий прибуток.