Точка зору

Вибір агрегату для Verti-till

Андрій Горобець
операційний директор СФГ «Астра» (Полтавська обл.)

Я поділюся досвідом ефективного використання агрегатів в системі вертикального обробітку ґрунту. Треба розуміти, що технологія Verti-till припускає використання агрегатів, у яких немає горизонтального ущільнення ґрунту – тільки вертикальне. Робота з відповідними агрегатами дозволяє зберегти вологу, забезпечити краще поглинання вологи ґрунтом та досягти відсутності ущільнень ґрунту.

Наше господарство розташоване у південно-західній частині Полтавської області. Оброблювана площа складає 2 тисячі 200 гектарів. 5-пільна сівозміна: кукурудза – 30%, соя – 25%, соняшник – 20%, озима пшениця – 20%, ярий ячмінь – 10%. Раніше, до 2020 року, ми використовували традиційну технологію обробітку ґрунту. Це була оранка та культивація. Міжрядний обробіток на просапних культурах – кукурудзі та соняшнику. Але восени 2019-2020 років стикалися з проблемою недостатності вологи.

По соняшнику ми не могли сіяти озиму пшеницю та озимий ячмінь, тому що робився міжрядний обробіток, отже були «нагорнуті» так звані гребені. Коли заїжджали дисковою бороною глибокого розпушування БГР-4,2 «Солоха», то вона вивертала величезні груби. Відповідно, після такого обробітку заїхати сівалкою було вже неможливо. У 2020 році кукурудзу сіяли по оранці в сухий ґрунт, а там, де основний обробіток був проведений дисколаповим глибокорозпушувачем Ecolotiger, кукурудзу сіяли у відносно вологий ґрунт. Також була посіяна кукурудза по соняшнику. Отримали урожайність кукурудзи по оранці і по соняшнику від пів тонни до 2,8 тонни. Ecolotiger дав від 3,5 до 4 тонн. Кукурудза по сої та пшениці давала від 5 до 6 тонн з гектара.

Втім, так як ми не могли заїхати в посів пшениці після соняшнику, нам треба було брати або більший дисковий лущильник, або проводити вертикальний обробіток ґрунту.

Спочатку планували купити якісний лущильник, але потім нам привезли на демо показ агрегат Great Plains Turbo-Max. Ми вирішили провести дослід. На одному полі після збирання озимої пшениці провели обробіток стерневим культиватором, «Солохою» та Turbo-Max. Потім поставили в землю труби та залили по 6 літрів води. За 20 хвилин після стерневого культиватора залишалось приблизно 15-20 відсотків води, після «Солохи» залишалася майже половина рідини, а після Turbo-Max вода ввібралася повністю. Який висновок ми з цього зробили: якщо проходить проливний дощ, то в перших двох випадках обробітку вода зливається в ярки та низини. За умов вертикального обробітку вода набагато ефективніше засвоюється в ґрунті.

Крім того, після придбання агрегату пройшли з ним по соняшнику. З технічних нюансів: довелося зробити більш агресивну діагональ до посіву. Результат нас задовольнив, посів вийшов дуже якісним.