Точка зору

Війна підвищує поширеність анафродизії у корів

Валерій Лотоцький
експерт із розведення та відтворення

Навіть на європейських фермах до 40% корів страждають анафродизію – візуально не проявляють статевої циклічності до 80-го дня після отелення. А за постійного стресу, який доводиться переживати тваринам під час війни – неповноцінної годівлі, порушення графіку доїння, зменшення тривалості фотоперіоду, вибухи, поширеність анафродизії може зрости до 100% і тривати понад 150-200 діб.

Дефіцит лютеїнізуючого гормону є ключовим у її виникненні. Він відіграє роль індуктора овуляції та підтримує функціонування жовтого тіла в яєчниках.

Сприятливими чинниками є:

– дефіцит енергії, що призводить до гіпоглікемії-гіпоінсулінемії – зменшення синтезу гонадотропін-рилізинг-гормонів – пригнічення росту та розвитку фолікулів;

– швидке зменшення маси тіла внаслідок використання жирової тканини, що призводить до зниження вмісту лептину та інгібування синтезу гонадотропних гормонів;

– стрес або запальні процеси (мастит, гнійно-некротичні процеси в ділянці пальців), що супроводжується підвищенням рівню кортизолу в крові, який є інгібітором лютеїнізуючого гормону.

Сукупність цих чинників провокує ріст і дозрівання фолікулів у яєчниках тварини, однак рівень естрогенів для забезпечення зовнішнього прояву стадії збудження статевого циклу та виділення лютеїнізуючого гормону недостатній. Відповідно не відбувається овуляція, не формується жовте тіло, і рівень прогестерону залишається низьким.

Варто зазначити, що для повноцінного дозрівання ооцита впродовж розвитку та дозрівання яйцеклітини необхідний високий рівень прогестерону. Інакше запліднення не відбувається або зростає рівень ембріональної смертності на 5-7-му добу після запліднення.

За браку обігових коштів, проблем із логістикою препаратів спеціалісти змушені заощаджувати гормональні препарати та часто змінюють звичні схеми синхронізації з осіменінням у фіксований після введення гормонів час на одноразові ін’єкції препаратів простагландинів. А згодом скаржаться на їхню низьку ефективність – заплідненість на рівні 10-25%.

Та згадані препарати можуть прискорити прояв стадії збудження статевого циклу лише у тварин із функціонуючим жовтим тілом у яєчниках. Для корів без жовтого тіла це буде марнування препаратів.

Крім того, після введення таких препаратів не можна осіменяти тварин у фіксований час – заплідненість буде дуже низькою. Адже простагландини впливають лише на лізис жовтого тіла, тому час прояву стадії збудження статевого циклу й овуляції залежатиме від періоду фолікулогенезу на момент введення. Якщо потрапити на 6-7-й, 17-18-й дні статевого циклу, статева циклічність буде через 72 години. Але якщо введення буде в інші дні статевого циклу, то й відхилення може складати від 24 годин до 5 діб. Отже, за використання простагландинів для стимуляції потрібно додатково уточнювати оптимальний час для введення сперми, осіменяти корів у фіксований час недоцільно.

Нагадаємо, своєчасне запліднення корів потрібне не лише для отримання ремонтного молодняку, а й для забезпечення виробництва молока.