Точка зору

Тепла зима та весняні приморозки можуть спричинити недобір фруктів та овочів

Олександр Червоний
керівник ФГ «Алтанал», Херсонськ обл.

Південь України — це регіон, де сконцетроване масове виробництво овочів, фруктів та ягід. Тут завжди були сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для їх росту, розвитку й плодоношення, але останнім часом спостерігаються різкі зміни погодних умов, які негативно впливають на урожай та якість продукції.

Наше господарство ФГ «Алтанал» розміщене в селі Семенівка Каховського районуна Херсонщині. Обробляємо 320 га землі. Основні площі відведені під зернові культури (озиму пшеницю, ячмінь та сою), тоді як овочеві культури вирощуємо на площі 47 га: озиму та яру цибулю  з насіння, моркву, столові буряки. Картоплю вирощуємо двічі на рік на зрошенні на площі 35 га.

Я очолюю групу із шести виробників, які вирощують овочі борщового набору в нашому регіоні. Крім ФГ «Алтанал», до неї входять п’ять дрібних виробників, котрі обробляють від 10 до 50 га землі у селі Семенівка. Щороку зі збутом овочів маємо проблеми. Переробні підприємства купують у нас лише по 5 тонн на тиждень моркви та столових буряків. Білоголова капуста продуктовим супермаркетам нецікава, оскільки торік було її перевиробництво. Капусти ми продали 300 тонн, у сховищі лежить ще 500 тонн. Кому її збути, поки не знаємо. На цьому невеселому фоні був один виняток: восени та взимку непогано продавалася товарна картопля, ціна трималась на рівні 7 гривень за кіло.

Цієї весни на 10% подорожчало насіння, крапельна стрічка, мінеральні добрива та засоби захисту рослин. Можливо, це пов’язано з ускладненням поставок, які скоротилися до країни через карантин. Але в цілому із закупівлею насіння, крапельної стрічки, мінеральних добрив та засобів захисту рослин до середини березня проблем не було.

Озима цибуля була посіяна восени, але за безсніжної зими та стрімкого підвищення температури повітря в лютому, коли вдень стовпчики термометрів піднімалися до 13 °С, почала інтенсивно рости та розвиватися. Станом на 6 березня температура повітря вдень піднялася до плюс 23 °С, рослини досягли висоти 10–12 см. На 16–18 березня в нашій місцевості вночі температура повітря на поверхні ґрунту опустилася до мінус 2 °С, вранці — до мінус 7 °С, вдень температура піднімалася до плюс 10 °С. У такій ситуації втрати врожаю можуть сягнути до 50%, але реальні масштаби втрат будуть зрозуміли пізніше, через тиждень-два. Приморожена цибуля на 100% застрілкує, а якщо вона викине стрілку, то це відбракована продукція. Нині цвітуть абрикоси, алича, нектарини та мигдаль, за таких приморозків найімовірніше, що врожаю не буде. Також недобір урожаю може мати місце на ранніх ягідних культурах, які вирощуютьcя без укриття.

Ми планували 15-го березня садити ранню картоплю та сіяти яру цибулю, але через приморозки на поверхні ґрунту посадку та посів змістили на десять днів пізніше. Бульби, висаджені в холодний непрогрітий суглинковий ґрунт, часто загнивають, паростки уражуються ризоктонією, тож вирішили не ризикувати. Заморозки також витягують із посівного шару ґрунту продуктивну вологу, якої в регіоні й так від 1 до 5 мм, а окремі площі є практично сухими. У цьому році в нашій місцевості дощ пройшов двічі: 28 січня та 11 лютого, але опадів випало недостатньо для повноцінного відростання озимих культур та для проведення весняно-польових робіт. Зима була теплою та майже безсніжною, що спричинило низьке накопичення вологи в ґрунті, навіть у річці Дніпро спостерігається низький рівень води. Вірогідно, що влітку на Півдні України можуть бути проблеми з поливами через нестачу води.