Точка зору

Сумщина стимулює виробників молока

Олександр Маслак
директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА

За час повномасштабної війни ми на Сумській області втратили 7 господарств молочного напряму. Із них 2 – у прикордонні: ферма в селі Басівка, де утримували понад 500 голів молочного стада, й у селі Кіндратівка – потужна сучасна ферма «Лан». Вони були змушені реалізувати поголів’я.

Нині на Сумщині всього налічується 80 тис. голів великої рогатої худоби, із них 44 тис. ‒ корови. Сільгосппідприємства утримують 22,5 тис. голів. Молочним скотарством займаються 83 суб’єкти підприємницької діяльності.

В області працює 6 молокопереробних підприємств, які постачають продукцію для місцевих споживачів і на експорт. Так, «Славія» продає до Казахстану молоковмісні продукти, Сумський молочний завод ‒ сир сулугуні до США, Буринський молзавод ‒ сухе молоко до Бангладеш і Польщі.

На Сумщині простежується тенденція до скорочення чисельності ВРХ. У 2022 році, коли область була окупована, ми втратили понад 10% поголів’я, останнього року за 4 місяці ‒ ще мінус 3-4%.

Ми запровадили регіональну фінансову підтримку для галузі молочного скотарства. Акцент робиться на кількість поголів’я, якісні показники й на створення продукції з доданою вартістю. У 2023 році на ці заходи спрямували до 14 млн грн. Зокрема, дотація на утримання корів – це підтримка, яка в 2021 році була з держбюджету. Багато фізосіб, які утримують корів, не мали змоги взяти участь у ній через обмеження в переліку підприємств, затвердженому наказом Мінреінтеграції. Ми виплатили їм у 2023 році з обласного бюджету: 370 господарств отримали майже 11 млн грн.

Ми підтримуємо якість молочної сировини: фізособи мають можливість отримати з обласного бюджету до 80% вартості придбаних доїльних установок. Торік такою дотацією скористалися 5 суб’єктів підприємницької діяльності.

Крім того, компенсуємо затрати на придбання спермопродукції: 20 грн за спермодозу. На суб’єкта підприємницької діяльності виділяється 2 спермодози на голову молочної худоби. Це племінні господарства, а спермопродукція ‒ від бугаїв швіцької симентальської породи.

І ще компенсуємо затрати, пов’язані зі створенням цехів із перероблення молока комунальним установ. Вони можуть розраховувати на отримання до 80% від вартості проєкту. У 2023 році ми спрямували 2,7 млн грн Миколаївській громаді, яка створила комунальне підприємство «Миколаївська сироварня». Цього року заплановано її офіційне відкриття.

У 2024 році наші пріоритети не змінилися. Компенсація затрат, пов’язаних із нарощенням поголів’я власного відтворення – 10 тис. грн на голову для малих господарств, які утримують до 250 голів. Аналогічна програма з компенсації вартості доїльних установок, така ж програма з компенсації затрат на придбання спермопродукції ‒ до 80% від її вартості, програма для комунальних підприємств за запровадження цехів із перероблення молока і виробництва молочних продуктів.

І ми фіксуємо, що на на тлі скорочення поголів’я зростає продуктивність худоби. За підсумками 2023 року ми додали 9%: маємо 6,5 тис. л молока на корову. У січні-червні 2024 року ‒ 2,3 тис. л на голову.

Також підвищується якість молока-сировини. Із загального річного обсягу виробництва (280 тис. тонн) 40% ‒ це молоко екстраґатунку.