Точка зору

Сьогодні треба працювати на якість яблука

Віталій Агатій
директор ПП «Сад Буковини»

Минулого сезону, як я і передбачав, багато садівників очікували високої ціни на яблука у зв’язку з тим, що був малий урожай. І у Польщі, і в Україні. Але, як завжди відбувається на нашому хаотичному ринку, — ніхто нічого не відстежує, і тому не знали, які реальні врожаї зібрали. Через це багато садівників притримали яблука, і зараз це дуже негативно позначилося на ринку.

Ціна на яблуко наприкінці весни дещо знизилась, особливо на Голден. Це означає, що будуть великі залишки яблука на осінь, і це певним чином впливатиме на ціну нового урожаю. А враховуючи, що вже зараз видно, що він буде доволі великий, причому у всіх регіонах, можна очікувати не дуже хорошу ціну восени та до кінця 2021 року.

Єдиним порятунком може бути, якщо внаслідок невисокої ціни ми зможемо продавати яблука на експорт. Минулого сезону на зовнішні ринки пішло дуже мало яблука, бо на внутрішньому ринку була висока ціна.

Найкраще йшли Джонагольд і Чемпіон, а в кінці сезону непоганий попит склався на Айдаред. Найгірше, думаю, за останні 10 років, продавався Голден. Не знаю, з чим це пов’язано. Можливо, з тим, що був великий врожай цього сорту, а, може, й з тим, що люди почали споживати більше червоного яблука. У кожному сховищі хоч потрохи цього сорту лишилося. Він виявився найпроблемнішим. Нині Айдаред продається дорожче, ніж Голден. Таке ми спостерігаємо перший раз за багато років.

Особисто в нашому господарстві останні роки не було великих обсягів урожаїв, бо ми міняли частину саду. «Сад Буковини» з 2003 року обробляв 20 га яблуневого саду — половину на підщепі М 9, а половину на 106-й. А у 2016-му 10 га 106-ї викорчували та поступово за три роки посадили саджанці М 9 на італійській шпалері під градобійну сітку та крапельний полив.

І відтоді ми дивилися на ситуацію: якщо на внутрішньому ринку був надлишок яблука, то ми продавали на експорт. А якщо ціна була доволі високою, як минулого сезону, то ми продавали на внутрішній ринок. Взимку був великий попит, і до березня ми 95% всього яблука продали на внутрішній ринок.

Незважаючи, що весь сезон імпортного яблука було не багато,з квітня почали завозити яблуко з Польщі. Польські імпортери багато яблука притримали — очікували високої ціни. Тепер скидають ціну і завозять до України. Причому дуже хорошої якості, якісно фасоване, тому воно непогано йде.

До того ж і наші садівники притримали, й на цьому фоні ціна має знижуватися. Але прогнозувати майбутню ціну дуже складно. Хотілося б на рівні 8–12 грн на внутрішньому ринку, але, можливо, буде менше.

Це приблизно на рівні 2018 року. До речі, тоді багато відправили на експорт, бо ціна була доступна — 5–8 грн. У середині травня в Україні яблука вже не було. І цього року, можливо, ми також відправлятимемо на експорт. У нас доволі якісний продукт, і його беруть на зовнішні ринки. Майже щороку крім минулого ми щось експортували — коли більше, коли менше: у Євросоюз, Прибалтику, Білорусь, Сирію.

Отже, сьогодні я б порадив садівникам завжди думати про якість свого товару: забарвлення, калібр, чистота плоду. Щоб вони були без парші, без сітки. Якщо буде якість, то буде легко торгувати яблуком. Зараз багато дрібних садівників виходять на ринок із неякісним товаром, намагаються якнайшвидше продати його, самі собі збивають ціну.

А якісне яблуко і на експорт, і на внутрішній ринок заберуть за хорошою ціною. Три роки тому вже був великий врожай в Україні й у Польщі, але все яблуко продалося, ще й ціна почала рости. Тому треба працювати на якість.