Точка зору

Сьогодні експорт яблук приносить усім учасникам максимальну ціну

Володимир Гуржій
керівник компанії USPA Fruit

З моменту військового вторгнення РФ в Україну експорт яблук скоротився у рази. Лімітуючі фактори: логістика, що ускладнилася і подорожчала, доступ до фінансових ресурсів, країновий ризик. Також розпочався сезон південної півкулі.

До війни ми активно працювали безпосередньо з білоруськими мережами. Деякі з них тепер затримують оплату за товар. Надалі позиція нашої компанії – не постачати до Білорусі. Мотиви, гадаю, всім зрозумілі. Це принесе нам обсягом мінус близько 1,5 тис тонн в експорті, якщо орієнтуватися на довоєнні обсяги.

Українські експортери яблук за умов, коли основні порти України блоковані через вторгнення РФ, налагодили постачання портом Констанца у Румунії. Це значно ускладнює роботу, оскільки цей канал логістики не був готовим до такого потоку вантажів. Також світовий ринок морських перевезень відреагував на війну в Україні значним підвищенням ставок. «Таким чином, ті, що коштували до війни $4 тис, сьогодні коштує $8 тис.

Тим не менш, УСПА Фрут завжди була найфрагментованішою компанією в сегменті в рамках географії поставок. Список країн покупців нашої продукції обчислювався 35 ринками. Таким рівнем фрагментації продажів ми заклали подушку стресостійкості проти різних негативних сценаріїв. Тому, незважаючи на сильний удар по нашій економіці, як і по всій економіці України, ми не підемо з ринку, виконаємо всі свої зобов’язання перед кредиторами, постачальниками та покупцями.

Тому українським садівницьким господарствам, які вирощують яблука на експорт, я рекомендую не опускати руки і ставати в ланцюжок постачання на експорт, оскільки сьогодні зовнішньоторговельні поставки приносять усім учасникам максимальну ціну. Якщо виробник не є експортером, потрібно зайняти своє місце в ланцюжку постачання. Основне завдання – поміняти продукцію на гроші, хоч би як це банально звучало.