Точка зору

Скасування зниженої ставки ПДВ – серйозний удар для свинарства

Сергій Касьянов
голова ради директорів KSG Agro

Я стурбований скасуванням Верховною Радою зниженої ставки на ряд агропродукції, зокрема на свиней. Це призведе до негативних наслідків для українського свинарства.

1 липня депутати проголосували за відновлення ставки ПДВ у 20% при оподаткуванні операцій із постачання позицій тваринництва, в тому числі живих свиней. Однак закон поки що не підписаний Президентом.

За відсутності дієвої підтримки державою тваринництва в цілому і свинарства зокрема рішення про зниження ставки ПДВ до 14% дуже позитивно відбилося на розвитку галузі. Особливо це було дуже вагомо в тій ситуації, в якій опинилися українські свинарі.

З одного боку, це дозволило знизити вартість свинини для споживача, що особливо важливо після подорожчання кінця минулого – початку нинішнього року, спричиненого в тому числі й зростанням цін на комбікорми. А це дуже важливо – щоб українці споживали більше якісного м’яса.

З іншого боку, держава, знизивши ПДВ, не відчула зменшення бюджетних надходжень, оскільки це компенсувалося зростанням обсягів продажів.

Ще раз хочу підкреслити: зниження ставки ПДВ дозволило свинарям дуже небагато знизити собівартість, яка сильно зросла через подорожчання кормових складових, що дало імпульс розвитку галузі в країні.

І мені дивно, коли народні депутати хочуть відкотити ситуацію назад. Свинарі ніколи не мали державної підтримки, виявилися один на один із такими серйозними викликами, як АЧС, пандемія, подорожчання кормової бази. В результаті єдине, чого ми дочекалися від держави – це зниження ставки ПДВ. Але минуло кілька місяців, і тепер це збираються скасувати.

На мій погляд, такий крок буде помилкою, яка за сьогоднішніх умов може стати серйозним ударом для свинарства, що переживає складний кризовий період.