Точка зору

Професійні картоплярі мають шанс заробити

Геннадій Гнип
редактор AgroTimes
Професійні картоплярі мають шанс заробити

Професійні картоплярі, які вирощують якісну продукцію та мають сучасні сховища мають шанс непогано заробити цього року.

Гуртова ціна на картоплю нині становить 9-10 грн/кг, що є одним з найвищих показників за останнє десятиліття. Деякі експерти також прогнозують ріст ціни до 15-20 грн/кг взимку.

Висока ціна склалася внаслідок кількох факторів. Дрібні виробники, які розчарувалися в низьких цінах минулого сезону скоротили площі під картоплею. Проте, погода в більшості виробничих регіонах дозволила отримати результат, що перевищував очікування.
Але якість картоплі, особливо, в тих господарствах, де економили на засобах захисту рослин, доволі низька. І є неілюзорний шанс на дефіцит картоплі навесні.

Все це відбувається на тлі недоврожаю в Європі, яка виручала Україну в сутужні роки. 

У найближчій Польщі врожай бульби на 9% менший минулорічного, ціна на 50% вища й на гуртовому ринку «Броніше» під Варшавою становить 1-2 злотих за кілограм (8,7-17,40 грн/кг).

Польські ЗМІ панічно нагадують своїм громадянам про діючу заборону експорту картоплі з України. 

У Молдові українська картопля потроху знижує місцеві ціни. Цей овоч там коштує в гурті близько 12 грн/кг.

Отже, надлишку картоплі в Україні не буде. Це вже розуміють крупні виробники і не поспішають розпродувати запаси, сподіваючись надолужити прибуток пізніше. Тим більше, що тепла погода дозволяє реалізовувати продукцію тим фермерам, що не мають гарних приміщень для тривалого зберігання. 

Отже, вже нинішній рівень цін у гривнях є одним з найвищих за останнє десятиліття. Проте, при підрахунку прибутків слід враховувати й рівень інфляції, в тому числі й доларової, подорожчання пального, ЗЗР, техніки, запчастин тощо. Тому номінально красиві цифри насправді можуть бути доволі посередніми.