Точка зору

Потреба в антибіотиках і стимуляторах росту бройлерів відпала

Ігор Цепко
головний ветеринарний лікар Володимир-Волинської птахофабрики

Наша команда має вже майже п’ять років практичного досвіду вирощування курей-бройлерів без антибіотиків. Коли ми починали, в Україні ніхто з виробників не вирощував птицю за таким принципом. Тож набиратися досвіду нам доводилося в європейських країнах.

Сьогодні ж готові ділитися основними моментами, як прийти до повної відмови у використанні антибіотиків і стимуляторів росту під час вирощування курей-бройлерів. Процес охоплює не лише виготовлення кормів, які споживає птиця, але й підготовку пташників, ряд лабораторних досліджень та й сама птиця відіграє важливу роль.

Так, перед посадкою птиці пташники ретельно прибираються, миються та дезінфікуються. Такі ж маніпуляції здійснюються з усім інвентарем і територією виробничого майданчику. Якість дезінфекції контролює ветеринарна служба та перевіряє ветлабораторія.

Всі результати досліджень фіксуються. За негативних результатів проводиться повторна дезінфекція приміщень.

Підстилочний матеріал (солома) зберігається в соломоскладах, і з періодичністю раз на цикл здається в державну районну лабораторію для проведення досліджень.

Вагомим моментом у вирощуванні птиці на Володимир-Волинській птахофабриці є те, що постачальниками добового молодняка бройлера є іноземні фірми. На кожну партію молодняку постачальник надає спеціальну документацію: графіки вакцинацій батьківських стад; сертифікати якості молодняку птиці; батьківські стада та ферми, з яких імпортується молодняк.

Своєю чергою ми проводимо лабораторні дослідження добового                     молодняку на наявність та ідентифікацію мікрофлори, яка заселяє курча. На всі дослідження даються лабораторні висновки.

Лише в такий спосіб ми можемо бути певні, що курчата мають хороший власний імунітет і в них менше шансів захворіти. Відповідно якщо птиця зростає здоровою, то й відпадає потреба у використанні антибіотиків та лікуванні.

Важливим є повноцінний і енергетично збагачений корм, який дозволяє не вдаватися до стимуляторів росту птиці. Корми для нашої птиці готуються за авторською рецептурою на власному комбікормовому заводі. Отже, в якості корму ми переконані на всі 100%.

Тобто вирощування курей-бройлерів без антибіотиків і стимуляторів росту – це робота великої команди спеціалістів: від птахівника у бригаді до технологів із кормів і лаборантів. Для постійного контролю здоров’я птиці на підприємстві працює висококваліфікована команда молодих спеціалістів  у галузі ветеринарної медицини.  Важливо, щоб кожен якісно виконав довірену йому роботу.

Наголошу, що вирощування птиці без антибіотиків можливе і в Україні, та дуже хороша тенденція, що й інші виробники переходять на таке виробництво. Так український ринок курятини розвиватиметься та наслідуватиме кращі світові тенденції.