Точка зору

Отримати грант від держави — реально

Сергій Українець
представник ГК Fructona

Попри війну, підприємства, які входять до нашої виробничої групи, продовжують активно працювати і розвиватися.

Група компаній Fructona — багатопрофільна. У нашому підпорядкуванні — до 400 га у Вінницькій області, на яких закладені сади та ягідники. Також до групи входить завод із виробництва фруктово-ягідних наповнювачів для молочної промисловості, завод для заморожування фруктів і овочів у місті Вінниця, а також переробний цех, де працює лінія з виготовлення соків.

Оскільки ми давно співпрацюємо з торговими мережами, то неодноразово чули від них побажання щодо розширення конвеєру продукції та розширення часу поставок. Тож давно виношували ідею розміщення виробництва на Одещині, щоб виходити на поставки ягідної продукції на 2-3 тижні раніше. 

Цю ідею ми реалізували ще до початку війни. Нині площа нашого одеського підрозділу — до 40 га. Усе на зрошенні. Тут у відкритому ґрунті ми висадили суниці садові й ожину. Крім того, висадили по кілька пробних овочевих культур, щоб пустити їх на заморожування на нашому переробному підприємстві: болгарський перець і баклажани.

Нова для нас культура – диня. Вона нам потрібна для асортименту, оскільки ми не так давно запустили завод із виробництва наповнювачів для молочної продукції. У рецептурах наповнювачів є і дині, і персики, і вишні. Вишневий сад у вінницькому кластері в нас доволі великий, площею 100 га, а от з динями ми експериментуємо. Будемо вирощувати кілька сортів на пробу. Наступного року плануємо вирощувати дині з розсади. 

Ще один наш інноваційний проєкт — це будівництво тепличного комплексу на площі 10 га на території Біляївської ОТГ в Одеській області, яке реалізує одне з наших підприємств ТОВ «Грін ленд ЛТД». Під цей проєкт за програмою «еРобота» ми отримали грант на розвиток тепличного господарства (його першої черги площею 2,38 га) в розмірі 7 мільйонів гривень. До речі, ми були першими, хто отримав фінансування за цією програмою. Будівництво тепличного комплексу ведеться на території земель колишніх ферм, які перед виконанням робіт нам довелося очистити від неймовірної кількості сміття.

Наша мета – створити підприємство високого зразка, яке працюватиме як демонстраційний майданчик для фермерів-одноосібників із довколишніх сіл і спонукатиме їх до розвитку. Ми хочемо комплексно розвивати агробізнес у Біляївці та в перспективі створити тут плодово-ягідний кластер.

У тунелях заплановане вирощування суниць садових і малини на гідропоніці: ремонтантні сорти, які віддаватимуть урожай хвилями протягом всього сезону. При цьому буть використовуватися найсучасніші європейські технології та обладнання, яке також буде завозитися з країн ЄС.

Оскільки наше господарство від початку планувалося як демонстраційне, ми будемо повністю відкритими для обміну знаннями.

Станом на зараз майданчик для будівництва повністю готовий, підведені комунікації. Через два тижні почнеться монтаж тунельних конструкції, наступний етап — замовлення посадкового матеріалу, тобто саджанців наших ягідних культур.

Такі проєкти – це найкраща демонстрація нашої віри в Перемогу.