Точка зору

Одноосібники найбільше цікавляться вирощуванням овочів і зелені

Світлана Андрієнко
директорка Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби

Минулого року ми провели рекордну кількість семінарів для фермерів. Цільовою аудиторією більшості наших заходів були члени особистих селянських господарств.

Для професійних фермерів ми організували семінар з овочівництва –– на базі фермерського господарства «Господар» у Миргородському районі, яке очолює відомий аграрій Віктор Галич (спеціалізується на вирощуванні овочів борщового набору та кавунів).

Решта семінарів проводилася для селян на запрошення сільрад та об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Полтавщини. Роботи в селах нині або мало, або немає зовсім, тож людям доводиться виживати за рахунок підсобного господарства та свого шматка землі: вирощувати збіжжя і для власних потреб, і для продажу на базарах чи просто обабіч доріг. Адже живими грошима треба заплатити за комунальні, навчання дітей, придбання промислових товарів тощо. Людей цікавить, що дає найбільший прибуток на присадибних ділянках: які сорти картоплі, перцю, томатів, часнику, інших овочів, малини, суниці садової. Селяни зрозуміли, що вигідно вирощувати такі нішеві культури, як гірчиця, коріандр, квасоля, горох, нут та ін. І зелень. Це нове для особистих селянських господарств, тому люди хочуть отримати знання з технологій вирощування і технологій переробки, зокрема, сушіння овочів. Люди цікавляться темами створення кооперативів, сімейних ферм, державної підтримки. За нашої допомоги торік на Полтавщині на 20 фермерських господарств стало більше.