Точка зору

Обвал цін на капусту може обернутися її подорожчанням навесні

Андрій Романів
директор «Раст-Агро», с Лобойківка Дніпропетровська обл.

Ціни на капусту за тиждень знизилися на третину. Це зумовлено бажанням дрібних фермерів швидко продати продукцію через поганий минулорічний досвід зберігання у непристосованих умовах, загрозу тотального жорсткого карантину, пристойний урожай та нестачу місця для зберігання, яке зайняли інші овочі борщового набору.


Зараз у нас на Дніпропетровщині капусту закуповують по 1,5-2 грн/кг, тоді як минулого року о цій порі ціни були на рівні 2,5-3 грн/кг.

У низьких цін на капусту можуть бути чотири причини.

Перша – минулого року дрібні фермери закладали капусту на зберігання у непристосовані умови: в кагати, якісь сарайчики. Був дуже низький попит,і фермерам довелося багато продукції вибраковувати. Нині це лякає дрібних виробників, вони не хочуть займатися зберіганням і прагнуть швидше збути продукцію

Друга причина – другим фактором низьких цін на капусту є загроза локдауну, повного карантину, за якого не буде можливості продати продукцію на ринках.

Третя причина – достойний урожай. Попри те, що посівів менше, ніж торік, але тепла осінь дозволила сформувати гарний урожай. 

Четверта причина – нестача місць у сховищах. Низькі ціни та попит на цибулю та моркву затримують ці овочі у сховищах, вони займають місце, куди мала б розміститися капуста. От, наприклад, ми планували більше закласти на зберігання капусти. Але це місце вже зайняла морква. Всі ці фактори разом роблять надлишок пропозиції на ринку та знижують ціну на капусту.

Враховуючи, що дрібні виробники з непрофесійними сховищами становлять значну частку – близько половини ринку, можна прогнозувати, що навесні буде відчуватися дефіцит капусти й відповідно ціни на неї поповзуть вгору.