Точка зору

Найскладніше – продати якісні яблука по високій ціні

Петер Ван Аркель
консультант з вирощування яблуні та груші (Нідерланди)

Що таке критичні часи? Цікаво, що у садівництві завжди критичні часи, але звичайно є відмінності по країнах.

Я був в Індії у 2018 році і побачив, що вони досі вирощують у гірській місцевості величезні яблуні та обрізують їх, залазячи на дерева. Індійці виробляють там тільки Ред Делішес. У них немає навіть драбин, не кажучи вже про машини. В результаті вони збирають лише 12-14 т/га яблук. Хоча, якщо рахувати їхній чистий прибуток з гектара, індійці заробляють у 3-4 рази більше грошей за своїх українських колег. Тож критичні часи виглядають по-різному для фермерів різних країн. У індійців теж, звичайно, є проблеми, життя без проблем – не життя, саме тому вам потрібні консультанти. Всі хочуть знати від них, як заробити 1 млн євро на сільському господарстві. Як це зробити? Почніть з 5 млн євро – і працюйте далі. Більшість років ми так і живемо.

Якщо ви запитаєте будь-якого фермера у світі, як заробити більше грошей, перше, що ви почуєте: «Збільшити урожайність». Неправильна відповідь. Всі хочуть вирощувати більше, більше й більше. Це не шлях до того, щоб заробляти більше, він взагалі неправильний. Важливо одне – що буде у кінці року у вашому гаманці, тобто нетто-дохід.

Вирощувати плоди дуже просто, у вас найдревніша професія в світі – Адам і Єва були садівниками. Навіть я можу вирощувати яблука, і всі це можуть.

Але вирощувати якісні яблука – це вже складніше. А найскладніше – продати ваші якісні яблука по високій ціні. Але звичайно простіше продати якісніші плоди, ніж плоди нижчої якості.