Точка зору

На цукристість цукрових буряків найбільше впливає погода

Володимир Нікітчук
агроном «Україна-2001» (Хмельницька область)

На мою думки, на цукристість цукрових буряків перш за все впливає погодні умови. 

Наша компанія вирощує насіння KWS, Strube і Florimond Desprez. Частково взяли на вирощування SESVanderHave. Усі гібриди, які ми вирощуємо, вони високоврожайні та з високим умістом цукрів, однак погода завжди вносить свої корективи. 

Наприклад, якщо протягом місяця випадає мало опадів, листкова поверхня весь тургор дає в коренеплоди, відповідно в буряках стає більше цукру. 

Безпосередньо приріст коренеплодів триває з 1 вересня по 15 жовтня. Оскільки цього року в цей період спостерігається недостатна кількість вологи, цей приріст буряків є незначним, що знизило середню урожайність культури, але водночас це сприяло зростанню цукристості коренеплодів. 

Є пряма залежність: коли більша врожайність цукрових буряків, їхня цукристість дещо нижча і навпаки, якщо врожайність менша – цукристість коренеплодів дещо більша. 

Ми як агрономи завжди робимо ставку на врожайність, хоча цукристість також має бути хорошою, адже це важливо для цукрового заводу. Згідно з першими даними, які надійшли з нашого цукрового заводу, цукристість цукрових буряків цього року є непоганою і відповідає рівню минулого року – приблизно 16-17%.