Точка зору

Монетка на дні моря

Марія Кисляченко
агроном компанії «Аграна Фрут Лука»

Як і кожен українець, враховуючи норму сьогодення, я буду доволі емоційна у цій розповіді. Останні п’ять років були справжніми «американськими гірками» для нашого підприємства в питаннях ментальності: від потужного саду площею 360 га з наявними потужними ресурсами та підтримкою, до перенасичення ринку яблуками, відсутністю необхідної кількості людей, грошей та води.

На нас чекав надалі важкий шлях, прохід через адаптацію до COVID, а далі до умов воєнного часу для того, щоб компанія «Аграна Фрут Лука» могла продовжувати використовувати свої тверді основи в якості надійного та стабільного виробника смачних фруктів, хліба, а тепер ще й овочів. Зокрема було прийнято рішення підставити плече Херсонщині та іншим південним регіонам, які до повномасштабного вторгнення займались вирощуванням перцю та інших важливих для кожного українця продуктів.

За цей час на підприємстві реалізовувалась значна кількість різних захоплюючих та нових проєктів, пропозицій та ідей. «Аграна Фрут Лука» тримається стійко, завдяки співробітникам, що глибоко занурені у процес, лояльному керівництву, яке прагне забезпечити найкращу якість виробництва, використовуючи надані нам інструменти.

З нотками радості ділюсь нашим досвідом в питаннях реалізації стрибку в невідоме. Під час нього, агрономічний відділок, який спеціалізується на вирощуванні плодових, побачив певну перспективу та шанс на прибуток в овочах. Розробка проєкту зайняла близько двох місяців. Акцент було в більшій мірі зроблено на вирощуванні розсади. Її ми виростили на 5 га, а посадили з неї 6,3 га овочів. Із них 3,7 га – перцю та 2,5 га – баклажану.

Ключовим моментом в розробці проекту став перфекціонізм. Знаєте, коли дратує річ, яка неправильно лежить чи не використовується. Ось і у нас так – бісила теплиця, що вже понад 5 років стоїть без діла. Заморожений оборотній капітал, який виглядав ніби монетка на дні річки. А як виявилось – на дні моря.

Більш детально про досвід вирощування овочів компанією «Аграна Фрут Лука»

читайте у лонгріді Марії Кисляченко на AgroTimes .