Точка зору

Картопляну посівну затримала погода

Микола Гордійчук
директор ТОВ «Агріко Україна»

Цьогорічна картопляна посівна в Україні відстає майже на два тижні. У розклад аграріїв учергове втрутилася погода: затяжні дощі не давали змогу фермерам вийти в поле.

Традиційно ранню картоплю в Україні окремі господарства починають висаджувати з кінця березня. У нашій Чернігівській області сезон посадки стартує приблизно 10-го квітня. А цього року картоплярі змогли масово вийти в поле лише 20-21 квітня. На Дніпропетровщині й Запоріжчині в цей час «картопляні» господарства зазвичай вже завершували посівну, тоді як цього року деякі аграрії в ті самі дати садити ще й не починали, бо не могли вийти в поле. Київщина й Житомирщина спізнюються за термінами посадки приблизно на тиждень.

Які можуть бути наслідки? Є два варіанти. Якщо фермери намагатимуться завершити посівну в стандартні терміни, то вони фізично не встигнуть засадити заплановані площі, тож обсяги промислового вирощування картоплі зменшаться. Інший варіант розвитку подій: якщо аграрії не будуть чітко прив’язуватися до термінів, то є висока ймовірність, що на пізніх посадках вони недоотримають бажаної врожайності.

Затяжна дощова погода додала всім аграріям клопоту. А їм цього року і так нелегко. Істотно подорожчали мінеральні добрива та засоби захисту, є проблема із залученням ресурсів для посівної. Нині неймовірно дорога логістика, що здорожчує постачання насіннєвого матеріалу картоплі по Україні. У деякі регіони, наприклад Сумської області, які близько до прикордоння з росією або до зони проведення бойових дій, перевізники взагалі не погоджуються їхати через високі безпекові ризики.

Низька ціна на картоплю протягом всього минулого сезону, звісно, картоплярів теж не порадувала. Мінеральні добрива здорожчали у півтора-два рази, а гуртова ціна на картоплю становить 5-6 гривень за кілограм. Водночас картопля — дуже капіталомістка культура. За цінами цього року, щоб виростити гектар якісної картоплі, потрібно інвестувати 180-200 тисяч гривень. Якщо фермер отримає з гектара 30-35 тонн урожаю, а це пристойна цифра для вирощування на богарі, то він хіба що перекриє прямі витрати і вийде в нуль.

З іншого боку, господарства, які вже зробили інвестиції в картопляний напрям, мають спеціалізовану техніку та сховища, не схильні робити різких кроків і відмовлятися від картоплярства. Хоча є підстави припускати, що площі під промисловим картоплярством за підсумками посівної будуть меншими порівняно з попередніми роками.

Значний вплив на зменшення площ мала обмежена кількість якісного сертифікованого посадкового матеріалу картоплі. Імпортний посадковий матеріал істотно подорожчав через девальвацію гривні. Якщо минулого року ми могли купити євро на міжбанку за 30-31 грн, то цього року маємо платити 40-41 грн. Це важливо, адже ми за кордоном купуємо еліту й супереліту, яку потім розмножуємо в Україні.

Можемо констатувати факт, що минулого року в Україні було вироблено мало якісного посадкового матеріалу, тож свою насіннєву картоплю ми розпродали ще в березні. Причина проста: мало хто з насіннєвих компаній рік тому зміг завести високі репродукції через військові дії, посадити і сертифікувати. 

Звісно, погодні умови цієї весни склалися не найкращі, та аграріям не звикати до труднощів. Усі посадки потребуватимуть пильної уваги агрономів. У базових господарствах ТОВ «Агріко Україна» нині теж почалася картопляна посівна, тож роботи усім вдосталь.