Точка зору

Картопля може подорожчати до 35 грн/кг

Микола Пономаренко
директор СТОВ «Десна», Чернігівська обл.

Внаслідок війни, складних погодних умов та ситуації на ринку ціна картоплі може зрости до європейського рівня – 35 грн/кг.

Погода цього року була сприятливою, дощів було достатньо для формування високого врожаю. Але у вересні стояла надзвичайна спека. В картоплі, викопаній в таких умовах, при закладанні на зберігання швидко розповсюджувалися хвороби. Інші фермери, що відклали копання на пізніший час, втратили частину врожаю через перший приморозок на півночі Чернігівщини та інших північних районах України.

У вересні була досить високою ціна на картоплю для переробки на крохмаль – 3 грн/кг. І чимало господарств здали картоплю на переробку. 

Потім досить вигідно було експортувати картоплю в Молдову. Ціна була не надто високою, але стабільною. До того ж держава зараховувала ПДВ.

Фермери, у яких є якісна продукція та умови зберігання, заклали запаси, які продаватимуть пізніше. Але багато виробників уже не мають значних запасів.

Почався ріст цін на картоплю. Сьогодні картопля оптом коштує 14 грн/кг.

Торговельні мережі, не розраховували на такий ріст цін, і як запасний варіант планували імпортувати картоплю. Але зіткнулися з тим, що в Європі картопля теж подорожчала через засуху.

Тому ціни на картоплю можуть зрости й до 35 грн/кг. Так, таку дорогу картоплю не будуть споживати багато. Але ж купували молоду картоплю і по 35 і по 50 і по 70 грн/кг.
На наступний рік також буде тенденція до подорожчання. Фермери зіткнуться з подорожчанням насіннєвого матеріалу. Адже в основних країнах-оригінаторах: Нідерландах, Німеччині та Франції ціна на нього зросла на 25%.