Точка зору

«Із технікою John Greaves ми господарюємо ефективніше»

Сергій Арсентьєв
заступник директора ПП «Трієл Агро», Херсонська обл.

Маємо в обробітку майже 5 тис. гектарів землі на півдні Херсонської області – на межі з Кримом. Близько 85% площ – на зрошенні, що проводиться дощуванням. Системи зрошування виготовляємо самі. Вирощуємо ріпак, соняшник, озимі пшеницю та ячмінь, сою, частково кукурудзу, в залежності від сівозміни (поки ця культура не є для нас стратегічно важливою).

Маємо потужну техніку, електронне обладнання, перепробували багато технологій обробітку ґрунту, втім, зупинилися все ж на класичній. Відповідно до сівозміни, проводимо оранку, на другий рік – дискування, на третій – глибоке рихлення.

Щоб підвищувати продуктивність господарювання в зоні ризикованого землеробства, всю нашу техніку ми оцифрували, дані виводяться на планшет головного агронома і на комп’ютер, де встановлена спеціальна програма. Так моніторимо процеси й отримувані показники. Що ж до техніки, то хочу відзначити, що з 2014 року користуємося жатками John Greaves для збирання соняшнику. Маємо їх п’ять і дуже задоволені їхньою роботою. У нас великі потужні 500-сильні комбайни, тобто техніка продуктивна і має працювати з нормальним виробітком, щоб не було втрат. А жатки John Greaves чудово агрегатуються з будь-яким комбайном. І, власне, вони ідеально нам підходять. У них дуже продумана й надійна конструкція. Помірна вага дає змогу заощаджувати пальне. Матеріал машини якісний і, як свідчить наш досвід, добре захищений від корозії. Крім того, вітчизняні жатки значно дешевші за імпортні й дуже конкурентні за ефективністю. Визначаючись із купівлею, ми промоніторили чимало брендів і вибрали оптимальне співвідношення ціни – якості.

Ми придбали у виробника ще й візки для жаток. Також нам стало у нагоді й спеціальне пристосування для збирання ріпаку від John Greaves – ріпаковий стіл. Зазвичай під час жнив втрачаються великі обсяги врожаю (у нас вони могли сягати до 3 ц/а, а за ціни 4 тис. грн на 1000 га втрачали до 4 млн грн). Тому вигода від такого придбання очевидна. Ріпаковий стіл за допомогою бокових ножів виконує наскрізний прохід у полі. Жатка делікатно скошує урожай, запобігаючи розсипання ріпаку. Імпортні ріпакові столи в нас також є. Вони коштували набагато дорожче. Втім за якістю роботи столи John Greaves ні в чому їм не поступаються. Завдяки чітко підібраній техніці ми тепер збираємо ріпак практично без втрат, а потім швидко і легко від’єднуємо обладнання.

Хочу відзначити, що ми постійно із заводом на зв’язку. Разом із професіоналами інжинірингу завжди можна зробити найточніші розрахунки ефективності — залежно від конкретних потреб господарства. Такі партнерські стосунки – неабияка цінність як для агровиробника, так і для виробника техніки. Часом бувають такі ситуації, що техніка потрібна «на вчора», бо працювати треба вже. У John Greaves усі ці питання вирішують дуже оперативно. У них дуже якісний сервіс,  комунікація з клієнтами на найвищому рівні й швидка доставка.

Оскільки продукція John Greaves дуже добре себе зарекомендувала в роботі, ми звичайно ж зацікавилися й ґрунтообробною технікою, яку вони почали виробляти. Зокрема, думаємо над культиватором для вертикального обробітку, це дуже цікаво й актуально для умов Півдня. Думаю, візьмемо його на випробування.

Нещодавно дізналися, що John Greaves почав випускати алюмінієві напівпричепи-зерновози до вантажівок. Це дуже актуальна тема для нас, бо ми маємо свій вантажний транспорт і проблему перевантажень. Алюмінієвий напівпричіп має значно меншу вагу, що дозволить збільшити продуктивність перевезень. 

Із John Greaves ми стали ефективніше господарювати. Тому  завжди рекомендуємо цю техніку нашим колегам-аграріям.