Точка зору

Головне питання сезону: хто збиратиме овочі і фрукти?

Вадим Дудка
керівник діагностичного центру захисту рослин «Агроанализ», Херсонська обл.

Рання весна цього сезону, після безсніжної і теплої зими, видалася із заморозками, які пошкоджують рослини, які занадто рано почали вегетувати. На Півдні постраждали озима цибуля, морква, суниця садова під агроволокном, виноград, абрикос, персик і фундук.

Але головна проблема не в цьому. Занадто суворий карантин не дає змоги організувати збирання ранніх ягід, звичну їх реалізацію на ринках.

Я не маю достатньої кількості об’єктивної інформації по країні в цілому. Можу спиратися тільки на знання ситуації на полях своїх клієнтів – це південні області України. 

По овочах поки ситуація така: озима цибуля підмерзла у декого, але практично немає жодного поля де б загинула повністю (тобто пригальмувався розвиток, але тим не менше жити буде і врожай дасть). Є й поля, де взагалі не було проблем (поблизу від великих водних масивів – наприклад Каховського водосховища). 

Часник за моїми відомостями взагалі не постраждав (припускаю, що десь за межами зон розташування полів наших клієнтів могло щось і бути). 

З ярих культур заморозки зачепили тільки моркву в того, хто встиг її посіяти і отримати сходи. Але практично всі, хто втратив сходи моркви – пересівають її ж. І таким чином ці площі не зміняться (при тому, що практично вся південна морква взагалі сіється в травні-червні).

Ягідники постраждали сильніше – суниця під агроволокном втратили перші суцвіття дуже у багатьох. Є серйозні пошкодження подекуди і на виноградниках і на абрикосі і персику, але щодо тотального пошкодження квіток мови все ж немає. 

Постраждали квіти фундука (тут за моєю інформацією пошкодження досить масові, але тим не менше деякі сорти витримали).

У нас на півдні, аж до Дніпропетровської області, ні вишня, ні черешня масово не цвітуть. Бруньки на черешнях не пошкоджені.

Загалом я б сказав так, що поки найбільш серйозні проблеми на суниці, абрикосі і фундуку. Озимі овочі принаймні на південній половині України в цілому витримали заморозки. Втрати сходів моркви фермери майже всюди мають намір компенсувати пересіванням (для чого цілком є ​​ще час).

Але, боюся, що це ще не останній заморозок.

Та головне питання сезону – хто буде це збирати? І полуницю, і черешню. Якщо карантин не відмінять або не пом’якшать – все буде гнисти на полях.