Овочі-Ягоди-Сад

На тепличну ягоду ціни такі, як і торішні, на ґрунтову навряд чи обваляться

Хто перехопив суничне лідерство

Хто перехопив суничне лідерство

На тепличну ягоду ціни такі, як і торішні, на ґрунтову навряд чи обваляться

Ми давно звикли: травень — час херсонських суниць садових. Найперші — з теплиць. Та за відомих причин цього року ми її не дочекаємося, тож уся надія на Одещину й Закарпаття.

На Закарпатті традиційно суниці садові вирощують багато господарів, але більшою мірою на невеликих площах, починаючи з присадибних ділянок. Теплиці теж ставлять маленькі через неможливість інвестувати у великі.

Саболч Резеш, керівний ФГ «Угоча беррі», що в Берегівському районі, культивує цю ягоду на площі 0,7 га. Віддає перевагу сорту Альба, який дуже добре показує себе в умовах Закарпаття й ось-ось масово зачервоніє у відкритому ґрунті.

«Погодні умови цього року були в нашому регіоні сприятливими, опадів не надто, ягода здорова, тому фунгіцидами, навіть у профілактичних цілях, не обробляли, — каже фермер. — Динаміка цін по суницях така сама, як і торік, хоч на мінеральні добрива (а ми застосовуємо італійські й німецькі) ціни подвоїлися, ще й на пальне зросли. Подивимося, що принесе червень».

Насправді основний напрямок виробництва «Угоча беррі» — лохина, а суниці садові завжди йшла як супутникова культура, та кілька років тому від неї відмовилися через низькі ціни, площі значно скоротили. Останніми роками попит на тепличну підвищився, тому Саболч Карлович планує розширити посадки чотирма плівковими теплицями площею 0,5 га. Наразі вирощує власну розсаду, купив котли для опалення.

Загалом, якими б незначними не були обсяги вирощених на Закарпатті тепличних суниць садових, вони все ж дісталися інших регіонів України. У Києві в середині травня на ринку в роздріб за неї просили 180–120 грн/кг. Чекаємо на ґрунтову.

Готуються до збирання суниць у відкритому ґрунті й на Одещині, а наразі триває активний продаж місцевої тепличної, що розпочався три тижні тому. «Ягода в нас є, хоча брак херсонської, звичайно, відчувається, навіть на тлі того, що впала купівельна спроможність, — зазначає директор оптового ринку «Початок» Олександр Воропаєв. — Від нас ягоду везуть на роздрібні ринки Одещині й на Північ країни. Сподіваюсь, що можливість таких перевезень збережеться на весь ягідний сезон».

Окрім великих виробників на оптовий везуть ягоду трейдери, що збирають по 50–100 кг і більше від маленьких господарів. Таким є Арарат Ігітян з Ізмаїла. Першу тепличну він забирав у виробника по 140–130 грн/кг, потім — по 80. На днях найшвидше ціна впаде до 65–55 грн на опт і буде по 100 грн у роздріб. Близько 100 грн, він уважає, триматиметься ціна на ґрунтові суниці, бо виробники на меншу не погодяться, адже все подорожчало. «Виробник, звичайно, хоче отримувати більше, а я кажу: і ви, і я заробляємо на шматок хліба. Нині не той час, щоб мріяти про товстий шар масла», — каже Арарат Тельманович.

«Якщо порівнювати з попередніми роками, ринок фактично порожній, — уважає Тарас Баштанник, директор ТОВ «Українська ягода», що на Житомирщині. — На Закарпатті суниць мало, великих виробників там немає. Постачання з Півдня України проблематичне. Наїмося суниць тільки у другій половині червня, коли ґрунтова ягода піде масово і в Центрі, на Півночі й Заході. Не раніше, бо через прохолодну погоду достигання суниць садових у Центрі та північніше відтермінувалося десь на тиждень. До того ж невідомо, чи вистачить ягоди для переробки. Щодо ціни, то низькою вона бути не може, бо підвищилася собівартість виробництва — гуртом нижче як 50–60 грн не опуститься».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ