Точка зору

Експортерам яблук треба буде працювати швидко і чітко

Володимир Гуржій
керівник ТОВ «АУСП-Фрут»

Українським експортерам треба готуватись у цьому сезоні до надшвидкого темпу, відпрацьовувати весь ланцюжок поставки і розуміти в які строки вони можуть відвантажувати – та відповідати за свої слова. Тобто тогорічний формат, коли могли затримати поставку на тиждень-два не буде працювати. Тому що яблука буде багато в Україні, і доля товару експортної якості може мати рекордне значення, а тому цього сезону може бути зафіксований рекордний експорт.

Можливо, вперше в Україні може виникнути необхідність відвантажити таку велику кількість за кордон. Традиційно це буде Білорусь, тому що її ринок споживання має дещо простіші правила гри.

Якщо не враховувати Білорусь та країни, які імпортують з України технічне яблуко, наприклад, Австрію, то першими за обсягом імпорту будуть, за моїм прогнозом, Об’єднані Арабські Емірати, Швеція, Саудівська Аравія, можливо Малайзія, якщо протягом сезону там держава знизить карантинні обмеження.

Досить непогано будуть купувати у нас країни Перської затоки (Оман, та меншою мірою Катар, Кувейт та Бахрейн).

Буде потенціал і з боку африканських країн щодо постачання на цей континент, але оскільки яблука будуть більших калібрів, то ми будемо обмежені в експорті до Африки.