Точка зору

Для зменшення витрат на сушіння зерна перейшли на тверде паливо

Сергій Назаров
директор елеваторного комплексу «Елеватор Агро»

На сьогодні наше підприємство «Елеватор Агро» агрогрупи «Агрейн» є одним із найбільших у Чернігівській області – він має потужність у 192 тис. тонн одночасного зберігання. Цього року заготівельну кампанію ускладнює погода, адже через суттєві опади аграрії почали збір соняшнику та кукурудзи значно пізніше запланованого. Дощі вплинули і на якість зерна. Здебільшого олійність і протеїн змінюються залежно від регіону зростання насіння соняшнику. Якість насіння соняшника в цьому році є нижчою, ніж торік. Місцями смітна домішка сягає 45%, тому виконуємо три очистки до сушіння і ще дочищаємо після. На Півдні вміст олії на абсолютно суху речовину становить 42-43%, а в східних і північних областях – 47-48% і вище. Також почали приймати кукурудзу. Якість зерна добра, проте його вологість іноді сягає 24-32%. Відповідно, є потреба в сушінні зерна, а це, як відомо, одна з найбільших статей витрат.

Минулого року, побачивши ціни на газ, ми одразу почали розмірковувати, як зменшити витрати. Дві сушарки потужністю 9 МВт переобладнали під альтернативне паливо – користувалися виключно соняшниковими пелетами. Цей вид «альтернативи» виявився набагато рентабельнішим, аніж природний газ. Тут висока калорійність, найкраща теплотворна здатність і стабільність температури згоряння.

Нині сушарки обладнуємо теплогенераторами з уловлювачами топкових газів. Генератор забезпечує температуру згоряння палива 1200 °C і окупає себе впродовж одного сезону.

Продуктивність роботи зерносушарки на альтернативному паливі може відрізнятися в тому випадку, якщо на теплогенераторах використовують теплообмінники. Адже вони можуть забирати до 30% продуктивності зерносушарки. Обладнання, яке встановлюємо ми, не потребує теплообмінника, тому компанія прописує в контракті з клієнтом гарантії потужності.

Окрім економічного ефекту, перехід на тверде паливо має ще й екологічну складову. Органічні відходи, які гниють у природних умовах, виділяють метан. Цей газ має коефіцієнт парниковості більше ніж у 20 разів щодо СО2.

Відповідно, краще спалити органічні відходи (з дерева, соняшника, зерна тощо), отримати тепло і діоксид вуглецю на виході, ніж ті самі відходи згниють і перетворяться на метан, який сприятиме парниковому ефекту.