Елеватор

Пошук альтернативних джерел палива є роботою на перспективу й подальший розвиток

Сушіння з перспективою

Сушіння з перспективою
Зерно у підрозділах ТОВ «Кіаксар» зберігають у складах, алюмінієвих силосах та в рукавах

Пошук альтернативних джерел палива є роботою на перспективу й подальший розвиток

Відмова власників елеваторів від газу є трендом останніх років. І це цілком логічно, адже ціни на блакитне паливо встановлюють нові рекорди. Особливо напередодні сезону масового сушіння зерна. 

Попит на зберігання 

Виробничі потужності підприємства ТОВ «Кіаксар» розташовано на базі Коростишівського ХПП на Житомирщині й на Київщині — на базі колишнього комбікормового заводу (ТОВ «Березанський переробний завод»). Потужності одночасного зберігання у Коростишеві становлять 14 тис. тонн зерна пшениці. А от у Березані є можливість зберігати до 25 тис. тонн — склади представленно різних типів: підлогового, силосного зберігання та силобеги (зернові рукави). Елеватори мають змогу відвантажувати зерно як авто, так і залізничним транспортом. 

Об’єкти не нові, але власники докладають зусиль, щоб поступово їх модернізувати. 

Уже нині, попри повномасштабну війну, підприємство не скаржиться на брак клієнтів. Воно й не дивно — адже приймають у поклажодавців різні культури, бо це дозволяють елеваторні потужності. Так, цього року зберігали пшеницю, ячмінь і ріпак й очікують на сою, соняшник та кукурудзу. 

За словами технічного директора ТОВ «Кіаксар» Дениса Махначова, цьогоріч кількість замовлень на зберігання культур пізньої групи значно збільшилась. Намагаються задовольнити потреби всіх охочих поклажодавців і підтримати сільгоспвиробника в цей нелегкий час. 

Пелети замість палива 

Не секрет, що основним джерелом доходу елеваторів є приймання й сушіння кукурудзи. Обидва елеватори підприємства працювали на газу. Однак торік через високу ціну на блакитне паливо після сезону сушіння вийшли не в плюс, а в міну». Власне, тому й було ухвалено рішення щодо пошуку виробника твердопаливних котлів і переходу на альтернативні джерела. Після вивчення пропозицій на ринку й виїздів в інші господарства, які вже працюють на «альтернативі», обрали для себе котли «Греко Груп», що працюють на пелетах. Денис Махначов зізнається, що вибір було зроблено вдало й своєчасно. Договір встигли підписати до початку повномасштабного вторгнення рф до України. «„Греко Груп” зробили нам доволі хорошу пропозицію: ми замовили два котли з гарною знижкою. Від початку думали брати за свої кошти, але потім скористалися програмою лізингу, щоб трохи розтягнути витрати у часі», — уточнив він. Навіть попри те, що в березні підприємства фактично працювали у віддаленому режимі, «Греко Груп» повністю виконав усі умови договору, й у травні на елеваторах ТОВ «Кіаксар» було встановлено твердопаливні котли. 

На обох елеваторах ТОВ «Кіаксар» встановили твердопаливні котли від «Греко Груп» потужністю в 6,2 мВт

Денис Махначов зізнається, що йому сподобався підхід «Греко Груп» до клієнтів. Адже фахівці компанії привозять на підприємство вже готові вузли й буквально за 2–3 дні монтують на місці котел, ув’язуючи його з іншими об’єктами. Автоматика працює наче годинник. Та й сервісна підтримка на висоті — за першим запитом клієнта інженери та менеджери «Греко Груп» відразу відгукуються й допомагають. Наразі у Коростишівському підрозділі ТОВ «Кіаксар» вже пересушили пшеницю, а в ТОВ «Березанський переробний завод» через реконструкцію сушарки твердопаливний котел поки що не перевірили в роботі — але навіть на рівні тестування ним задоволені. На обох елеваторах не планують використовувати блакитне паливо. 

Економіка витрат 

Досвід багатьох елеваторів свідчить, що за економічними показниками альтернативні джерела палива значно дешевші за газ. У ТОВ «Кіаксар» зробили свої прорахунки. Сушарка компанії доволі невеликої потужності — за добу просушує близько 400 т. У середньому за сушіння кукурудзи знімають по 8 тонно-відсотків. А далі — чиста арифметика. На зняття одного тонно-відсотка використовується в середньому 3,5 кг пелети на зернову сушарку ДСП, яка коштує 6 грн/кг. Така ціна зумовлена тим, що підприємство домовилось із виробниками щодо грануляції власної сировини. Тобто в грошовому вимірі це близько 30 грн, не враховуючи витрат на електроенергію й зарплатний фонд. За ціни газу 45 тис. грн за 1000 м. сушарка споживає 1,5 м.. Отже, за сушіння газом зняття тонно-відсотка становить близько 67,5 грн, за сушіння «альтернативою» майже у 3 рази дешевше. «Ми обрахували, що в разі належного завантаження елеваторів пелетний котел окупиться за сезон», — уточнив Денис Махначов. 

На зняття одного тонновідсотка використовується в середньому 3,5 кг пелети на зернову сушарку ДСП, яка коштує 6 грн/кг

Невпинний рух 

Наразі на обох елеваторах ТОВ «Кіаксар» працюють сушарки радянського виробництва ДСП-50 на 5 мВт. А ось твердопаливні котли від «Греко Груп» взяли із запасом, так би мовити, на перспективу — їхня потужність 6,2 мВт. Адже за рік-два керівництво ТОВ «Кіаксар» підприємства планує вдосконалити сушарки — замінити старі на нові, але вже не міняти котли. «Намагаємось підтримати вітчизняного виробника. Поготів, що українські компанії надають продукцію належної якості за прийнятними цінами. Нинішнього року купили два котли в „Греко Груп” й дві очисні машини українського виробництва, насамперед віддаємо пріоритет вітчизняним виробникам, які добре себе зарекомендували на ринку», — зазначає Денис Махначов. 

Та й і з власним виробництвом пелет підприємство не планує затягувати. Маючи власну аграрну сировину, намагаються створити найефективнішу формулу поєднання ціна/якість для паливної пелети, яка допоможе багатьом споживачам України. У планах підприємства — виробляти пелети і для себе, і для продажу. Також у планах на майбутнє — збільшення складських потужностей обох елеваторів. 

«Потихеньку відновлюємо потужності, які були занедбані. Один склад у Коростишеві взагалі повністю переробили: зробили дах, нову підлогу, нову верхню галерею. На наступний рік плануємо ще по трьох складах замінити підлогу, а ще в одному відновимо верхню галерею», — додав Денис Махначов.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Денис Махначов, технічний директор ТОВ «Кіаксар»  

— Перед тим, як обрати твердопаливні котли, ми довго вивчали ринок і порівнювали продукцію постачальників, звертаючи увагу на технічні характеристики обладнання й цінову політику. Остаточну крапку поставили після того, як побували на ПП «Соснова», де встановили котел від «Греко Груп» ще торік і він відпрацював сезон. Директор підприємства Юрій Павлушко розповів, що раніше в них був котел від іншого вітчизняного виробника. Але він і близько не видавав заявлені показники, через що підприємство мало проблеми. Після того як вони встановили котел від «Греко Груп», кажуть, що народилися наново: котел відповідає заявленим показникам, усе чітко сушить, автоматика працює без збоїв тощо. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ