Елеватор

Національний виробник теплогенераторів розвінчує міфи щодо проблематики роботи з альтернативними джерелами палива 

Альтернатива у міфах

Альтернатива у міфах

Національний виробник теплогенераторів завдяки своїм технологічним рішенням розвінчує міфи щодо проблематики роботи з альтернативними джерелами палива 

Перехід агропідприємств на альтернативні джерела палива зазвичай пов’язані з цілком логічним бажанням заощадити на сушінні. Проте будь-який ринок породжує певні міфологеми щодо всього нового й поки що незвичного. 

У TEFF — науково-виробничій компанії, що працює в Україні понад 13 років й спеціалізується на розробленні готових рішень у галузі теплоенергетичних комплексів на твердому біопаливі, вміють блискуче розвінчувати міфи. Красномовне підтвердження цьому — реалізація понад 115 проєктів різної складності — від енергетичних і технологічних парових котелень потужністю 60 мВт, сушарок готової продукції — 24 МВт, сушарок аграрної продукції — 16 МВт. Про останні міфи й поговоримо. 

Міф №1. Будь-які зерносушарки горять 

Щороку в час активного сушіння соняшнику й кукурудзи регулярно з’являються новини щодо пожеж на елеваторах, через які агропідприємства зазнають величезних збитків. 

Теплогенератор Uniter потужністю 20 МВт

Проте на обладнанні TEFF за 13 років роботи компанії не було жодного випадку виникнення пожеж на сушарках. Хороший результат? Звісно. 

Фахівці TEFF пояснюють: технологічні рішення компанії виключають можливість виникнення пожеж. Компанія TEFF надає своїм клієнтам можливість вибору конструкційного рішення теплогенератора залежно від власної ідеології за дотримання повної безпеки в експлуатації: 

• теплогенератор із використанням іскрогасника; 

• теплогенератор із використанням теплообмінника. 

Позиція технології TEFF — у камеру підготовки сушильного агента, де температура не перевищує +120 °С, не потрапляє повітря з температурою, вищою за температуру підпалу (25 °С) біомаси, пилу чи сміття. 

Не менш принциповим є використання Системи Запобігання Займанню, яка задіюється в разі аварійних ситуацій. За аварійної зупинки зерносушарки Система автоматично перекриває подачу гарячого повітря до сушарки та скидає його в атмосферу, нівелюючи таким чином ризики займання сушарки. 

У разі вимкнення електроенергії, з яким наразі стикнулися у всіх регіонах, обладнання вимикається. Паливо не потрапляє до пальника, мізерна кількість палива в пальнику не впливає на генератор та сушарку, а сушильний агент не подається до зерносушарки. 

Міф №2. Теплообмінник на теплогенераторах не потрібен 

Перевага теплогенераторів TEFF з теплообмінником полягає у забезпеченні крім повної безпеки від займання зерносушарок ще й у захищеності зерна від впливу продуктів горіння (димових газів). 

Теплообмінники убезпечують продукцію від впливу токсичних речовин, що утворюються в результаті згоряння палива. Відповідно, аграрії, за використання теплогенератора з теплообмінником не матимуть проблем з експортуванням урожаю, зокрема і до ЄС. Адже країни співдружності звертають увагу навіть на показники, не прописані у Регламентах. Відповідно, знайдені хімічні речовини в зерні можуть стати приводом для відмови у придбанні агропродукції, та обернутися великими штрафами для Продавця. 

Зерносушарка STELA з TEFF теплогенератором потужністю 10 МВт

Міф №3. Використання агровідходів як палива знижує ефективність зерносушарки 

Використання будь-якого виду палива, зокрема й агровідходів, не впливає на продуктивність зерносушарки. Цей міф походить від поширення теплогенераторів, що використовують технологію шарового спалювання. Ця технологія не дозволяє ефективно працювати з агровідходами як паливом. Таким чином, можна констатувати, що вид палива впливає не на продуктивність зерносушарки, а на ефективність роботи теплогенератора. 

Щоб забезпечити максимальну ефективність роботи теплогенератора з агровідходами як паливом, компанія TEFF застосовує унікальну технологію вихрового спалювання. Вона забезпечує повне спалювання агровідходів і мінімальне утворення хімічно активних елементів. 

Зерносушарка Cimbria з TEFF теплогенератором потужністю 6МВт і теплообмінником

Міф №4. Попит на паливо зростає, і може виникнути його дефіцит 

Цей міф народився через те, що сьогодні, коли йдеться про альтернативні види палива, найчастіше згадують про пелети. Справді, зі зростанням їх популярності ціни на них помітно підвищуються. Та й не завжди поруч із господарством є виробники пелет. 

У TEFF переконані: агровідходи, на відміну від пелет, є найкращою альтернативою. Для агропідприємств питань і ускладнень із паливом у вигляді агровідходів не може бути апріорі. Таким чином, агрокомпанії мають можливість створювати паливо самостійно, використовуючи біомасу з оброблюваних полів, виробляти паливо і керувати власними витратами на сушіння зерна. 

Наведемо приклад економічної доцільності використання агровідходів. 

Так, на зняття одного тонно-відсотка потрібно 4 кг агровідходів, відповідно, це коштуватиме близько 8 грн. Деревної щепи на зняття тонно-відсотка витрачається 5,2 кг — а це вже 13 грн. А ось пелети з лушпиння соняшнику потрібно менше — усього 2,7 кг. Проте зняття тонно-відсотка коштуватиме 18 грн. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ