Точка зору

30 яблук на дереві варто рятувати

Василь Бондаровський
керівник компанії Biochem Agro, що входить до EFT Group

Заморозки навесні цього року пройшли трьома хвилями і торкнулися практично всіх областей України, окрім Закарпаття, де кілька разів було 0 градусів.

Похолодання йшло суцільним фронтом.

Садівники розуміли, що рання весна передбачає погодні негаразди. Але не всі могли належно забезпечити себе відповідними засобами та матеріалами, щоб гідно зустріти низькі температури.

Використовували, що могли, від найпримітивніших та малодієвих засобів до досить технологічних та результативних.

Задимлення садів

До найпростіших заходів відноситься задимлення садів. Для цього палять солому чи інші органічні матеріали. Метод малоефективний, окрім випадку повного штилю та великої щільності диму. У цьому разі можна було підняти температуру в саду на 1-1,5 градуса. До того ж задимлювати не дозволяють військові.

Задимлення садів

Використання фростбустерів – причепів до тракторів, що обладнані газовими балонами, обігрівачами та вентиляторами досить ефективне. Дозволяє нівелювати заморозки до мінус 3 градусів. Але один агрегат може захищати лише 4-5 га, адже трактор з таким фростбустером має повернутися на те саме місце протягом 40 хвилин.

Фростбустер захищає від заморозків 4-5 га саду

Розставляння в саду парафінових 5-кілограмових свічок, що горять 5-8 годин – метод ефективний, проте витратний, адже потребує 500 свічок на гектар. Його можливо застосовувати на 2-3 гектарах. У більших садах, окрім ціни, виникають питання зберігання та логістики свічок, нестачі працівників, які б розставили їх.

Використання препаратів – один з найдоступніших методів, але ефективний до температури мінус 2 градуса. Проте використання амінокислот та гіберелінів помітно зменшує втрати урожаю.
Найдорожчий метод – використання надкронового поливу, який потребує значних вкладень при будівництві та безпосередньо – при застосуванні. В Україні такою системою обладнаний один сад.

У садах площею 5-10 га найбільш ефективним та економічно виправданим буде використання фростбустерів. Такі агрегати роблять в Україні наші партнери. Одна установка коштує 8 тис. євро, тобто, капітальні витрати складуть 2 тис. євро/га.

Для прикладу, одне встановлення свічок коштує 5 тис. євро/га.
Для великих господарств для боротьби із заморозками буде ефективним правильний підбір ділянки та використання препаратів, методів затримання вегетації. Це білення пристовбурової ділянки, використання недорогих добрив на основі азоту і калію, сольові розчини яких розпилюються перед морозною ніччю і не дають замерзати квіткам.

Цього року ефективно показало себе використання за 12 годин до морозу 1 л/га Gibb Plus. А після заморозків, через добу-дві, коли температура підніметься приблизно до 15 градусів – внесення Gibb Plus з додаванням амінокислот і азоту. Таким чином можна врятувати 20-30% пошкоджених плодів.

Зараз садівникам важливо оцінити втрати і зважити, чи варто рятувати залишки. Якщо на дереві залишилося більше 30 яблук або груш чи 2-3 т/га черешні, варто вкластися у їх збереження та якість.

Цього року буде багато плодів з дефектами через пошкодження морозом: викривлені, з сіткою, оржавленнями, перетяжками. Яблук буде приблизно на 30% менше, ціна на фрукти буде на 20-40% вищою, ніж минулого сезону і перекриє підвищені витрати. Яблуко ранніх сортів коштуватиме від 20 грн/кг, пізніх – від 14-18 грн/кг.

Проте, навіть у найгіршому випадку не варто обмежувати сад у критичних препаратах та боротьбі з критичними проблемами: паршею, плодожеркою, попелицями тощо. Адже сад – багаторічна культура, і нехтування проблемами зараз може позначитися на врожаї та якості через 2 чи 3 роки.

Якщо плодів мало – дерево буде рости. Тому варто застосовувати регулятори росту.